Brazilia/prezidenţiale: Dilma Rousseff recâştigă teren faţă de Marina Silva (sondaj)

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff.
Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff. (EVARISTO SA / AFP / Getty Images)

Ecologista braziliană Marina Silva rămâne candidata favorită pentru alegerile prezidenţiale prevăzute pentru octombrie în Brazilia, dar actuala preşedintă a ţării, Dilma Rousseff (de stânga), înscrisă şi ea în cursă pentru un nou mandat, recâştigă teren, după ce şi-a intensificat campania, indică un nou sondaj publicat miercuri, relatează AFP.

La primul tur de scrutin, pe 5 octombrie, Rousseff ar obţine 35% din voturi, iar Silva - 34%, indică sondajul Institutului Datafolha, cu o marjă de eroare de plus/minus 2%.

Sondajul precedent, publicat pe 28 august, de acelaşi institut, le credita pe ambele candidate cu câte 34% din intenţiile de vot fiecare.

Potrivit sondajului de miercuri, în al doilea tur de scrutin, Silva ar obţine 48% (în scădere cu 2%), iar Rousseff - 41% (plus 1%), care îşi reduce totuşi distanţa de la 10% la 7% în raport cu ancheta precedentă.

Avansul înregistrat de Dilma Rousseff coincide cu intensificarea campaniei sale împotriva Marinei Silva, care promovează ''o nouă politică'', rupând cu marile partidele tradiţionale.

Candidatura neprevăzută şi ascensiunea fulgerătoare a Marinei Silva, care l-a înlocuit socialistul Eduardo Campos, decedat pe 13 august într-un accident de avion, au bulversat campania electorală, în care Dilma Rousseff era considerată favorită.

Conştientizând pericolul, preşedinta braziliană a trecut la ofensivă începând de luni, intensificându-şi atacurile împotriva ''incoerenţei'' programului rivalei sale şi punând la îndoială capacitatea ei de a forma o majoritate parlamentară stabilă.

Marele perdant al campaniei este pentru moment candidatul social-democrat Aecio Neves, care pierde încă 4% şi obţine doar 14% din intenţiile de vot.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 10.054 de alegători, în perioada 1-3 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe