Britanicii se confruntă cu un nou pericol la retragerile de la bancomate

(Ralph Orlowski / Getty Images)

Persoanele care extrag bani de la bancomate din Marea Britanie se confruntă cu un nou pericol: un dispozitiv introdus în fanta de eliberare a numerarului, care reţine banii înainte de a fi furnizaţi clientului, relatează Daily Mail.

Dispozitivul simplu, cu gheare, denumit 'cash trap', este plasat de către infractori în fanta de eliberare a numerarului, reţinând suma extrasă, până când hoţul vine să o colecteze.

Acest tip de dispozitiv a fost utilizat la ATM-uri de pe tot teritoriul Marii Britanii, fiind raportate 2.479 de cazuri în prima jumătate a anului 2012.

Pierderile cauzate de fraudele realizate cu aceste dispozitive şi prin alte metode de furt la bancomate s-au ridicat anul trecut în Marea Britanie la suma de 29, 3 milioane de lire sterline, potrivit Financial Fraud Action UK, deşi cifrele sunt în scădere din momentul introducerii cip-ului şi a codului PIN în 2004.

Astfel de escrocherii se realizează deja pe scară largă în întreaga Europă. Spre exemplu, hoţii au furat peste un milion de euro de la bancomatele franceze în acest an, folosind dispozitive care păstrează deschise fantele de eliberare a banilor, potrivit experţilor în securitate.

Potrivit Daily Mail, deşi poliţia a lansat avertizări, multe dintre aceste dispozitive sunt imposibil de depistat. Unele sunt concepute pentru a arăta ca o parte componentă a bancomatului, în timp ce altele, cum ar fi 'cash trap'-urile, sunt complet ascunse în interiorul ATM-urilor. Din acest motiv, clienţii pot presupune o simplă defecţiune la ATM-uri, pe care ulterior nu o mai raportează.

În luna august, poliţia din comitatul Lincolnshire a emis un avertisment pentru cei care retrag bani de la bancomate, după ce un grup de infractori a operat la trei bancomate din Spilsby şi Louth, extrăgând sute de lire dintr-o singură tranzacţie.

Fenomenul furtului de la bancomate este unul de amploare în Marea Britanie. Potrivit Daily Mail, se estimează că în primele şase luni ale anului 2004, peste 40,5 de milioane de lire au fost extrase fraudulos din conturile clienţilor folosind metoda skimming-ului doar în Londra şi în sud-estul ţării.

În martie 2005, lui Kenneth Mennie, din Dover, i s-au furat 1.500 de lire din contul său de la Lloyds TSB, după ce cardul său de debit a fost copiat şi folosit în Tailanda.

Publicaţia britanică aminteşte cum, patru luni mai târziu, cinci români au furat circa 1,2 milioane de lire de la ATM-uri din Londra, prin metoda skimming-ului, iar laptopul descoperit în urma lor conţinea detaliile unui număr 1.236 de carduri bancare. Se crede că cea mai mare parte a numerarului a fost direcţionată spre România în cadrul unei 'fraude fructuoase şi sofisticate'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe