Cresc taxele de judecată, iar Renault pariază pe Spania (revista presei)

(Jasper Juinen / Getty Images)

Creşterea taxelor de judecată, investiţiile Renault în Spania şi noi evenimente petrecute înainte de alegerile regionale din Catalonia se află joi pe primele pagini ale ediţiilor tipărite ale celor mai importante cotidiene spaniole.

Creşterea taxelor de judecată atrage nemulţumirea judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor deopotrivă, semnalează El Pais. Pe fondul nemulţumirii faţă de această măsură, pe care opoziţia socialistă a anunţat că o va ataca la Curtea Constituţională, ministrul spaniol al justiţiei, Alberto Ruiz Gallardon, întârzie aplicarea intrării în vigoare a măsurii, care a fost deja publicată în Monitorul oficial spaniol, mai scrie cotidianul citat.

Cotidianul El Mundo scrie de asemenea într-un editorial despre taxele abuzive care îngreunează accesul la justiţie. În materialul citat se arată că intră în vigoare una dintre cele mai controversate legi sprijinite de guvernul actual, şi care a suscitat critici dure în Consiliul general al puterii judecătoreşti, precum şi în Consiliul avocaţilor.

Renault pariază pe Spania, arată cotidianul ABC, după ce compania a anunţat investiţii de miliarde de euro şi asigură 4.000 de locuri de muncă. 'În sfârşit pot da o veste bună', a declarat premierul Mariano Rajoy la una dintre fabricile companiei, din Palencia, explicând că există o legătură între succesul sectorului automobilistic din Spania şi reformele guvernului pe care îl conduce.

Cotidianul catalan El Periodico consideră de asemenea că sectorul automobilistic pare să primească un imbold, după ce Renault a anunţat investiţii şi locuri de muncă - lucru care va permite recuperarea concurenţei pe piaţă, cu planuri de afaceri pe termen mediu.

În ediţia tipărită de miercuri, La Vanguardia se ocupă tot de alegerile regionale din Catalonia, şi scrie despre o dezbatere televizată relevantă, din care şeful executivului local, naţionalistul Artur Mas, a ieşit falnic, în ciuda dublului atac, suferit de la contracandidaţii socialist şi conservator. De asemenea, cotidianul menţionat remarcă şi că liderul CiU îşi sfidează rivalii şi susţine că el însuşi ar vota împotriva unui stat propriu în cadrul unei consultări cu privire la autodeterminarea Cataloniei.

La rândul său, cotidianul La Razon scrie despre un presupus pact între naţionalişti şi formaţiunea Stânga Republicană Catalană: reduceri ale cheltuielilor în schimbul suveranităţii, aşa arată pactul CiU-ERC. Cotidianul spaniol susţine că un astfel de acord cu republicanii ar putea fi încheiat de naţionalişti, din cauza fricii de a nu obţine majoritatea absolută la alegerile de duminică, şi întrucât aceştia din urmă vor să garanteze sprijinul formaţiunii minoritare la trecerea proiectului de buget, care ar include noi tăieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe