Browserul Tor blocat în Turcia. Erdogan suprimă utilizarea serviciilor VPN

Regimul dictatorial al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan strânge tot mai mult şurubul asupra libertăţii de navigare pe Internet. Autorităţile din Ankara au decis să blocheze serviciile de tip VPN şi a browserului Tor, folosite pentru navigarea sub anonimat pe Internet.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

O organizaţie care monitorizează cenzura pe Internet în Turcia – Turkey Blocks – a identificat că restricţiile impuse de guvern asupra reţelei Tor şi a browserului Tor sunt acum efective pe cuprinsul întregii ţări.

Furnizorii de Internet s-au conformat cu succes unui ordin guvernamental de a interzice serviciile VPN.

VPN este o tehnologie care permite oricărui utilizator să îşi ascundă adevărata identitate, prin crearea unui canal securizat de transmitere a informaţiei către un server, care acţionează ca terţ în comunicaţiile utilizatorului respectiv cu Internetul.

Tor este un sistem open care permite activiştilor, jurnaliştilor şi utilizatorilor obişnuiţi de Internet să ocolească cenzura guvernamentală asupra comunicaţiilor digitale şi să navigheze pe Internet în anonimat cvasi-total. Văzut că o ultimă linie de apărare împotriva celor mai severe regimuri de cenzurare a Internetului din lume, Tor a devenit tot mai popular în Turcia, alături de serviciile comerciale VPN, datorită mobilităţii sale şi a faptului că este gratuit.

Noile măsuri sofisticate de blocare implică faptul că utilizatorii de Internet nu vor mai putea fi capabili să evite blocarea reţelelor sociale şi alte măsuri de cenzură în masă, luate frecvent de regimul turc.

Blocarea parţială sau totală a serviciilor VPN, Tor şi a altora de acest gen va face ca gradul de cenzurare a Internetului în Turcia să crească de la moderat la sever, permiţând statului să controleze şi mai bine fluxul de informaţii pe baza unui model similar cu cel impus de China, şi cunoscut sub numele de Marele Firewall Chinezesc.

La sfârşitul acestui an ies la iveală rapoarte care susţin că Turcia a ordonat furnizorilor de servicii de Internet (ISP) să blocheze accesul la Tor şi alte câteva servicii comerciale de VPN. În 5 decembrie, reprezentanţii industriei ISP au raportat o presiune tot mai mare pentru a finaliza interdicţia, inclusiv cereri pentru rapoarte privind progresul săptămânal al aplicării noilor restricţii tehnice.

Utilizatorii de Internet au început să raporteze probleme de conectivitate în aceeaşi perioadă.

În mod normal, Turcia blochează accesul la website-uri individuale prin mandat judecătoresc sau prin măsuri administrative în cazul restricţionării permanente a unor servicii pe motive legate de moralitate şi securitatea naţională. În ultimii ani, guvernul a început de asemenea să închidă în întregime reţele sociale timp de mai multe ore sau zile, în timpul evenimentelor de scară naţională sau a tulburărilor politice – o formă de interferenţă cu reţeaua pe care proiectul Turkey Blocks o investighează.

Utilizatorii de Internet din Turcia recurgeau tot mai mult la VPN-uri şi Tor pentru a ocoli ambele tipuri de cenzură, lucru care le permite, de exemplu, să acceseze surse independente de informaţii.