Bucharest Forum: Redevenţe, gaze de şist şi false argumente de independenţă energetică

Bucharest Forum Energy 2014, Palatul Parlamentului 4-5 iunie 2014. În imagine, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie.
Bucharest Forum Energy 2014, Palatul Parlamentului 4-5 iunie 2014. În imagine, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie. (Epoch Times România)

La forumul energetic, organizat în parteneriat cu Exxon Mobil şi OMV Petrom, s-a discutat mult despre oportunitatea extraordinară pe care o are România de a deveni exportator net de gaz natural şi de a-şi ajuta vecinii mult mai dependenţi de gazul rusesc. Pentru asta ţara noastră trebuie să-şi exploateze toate resursele, mai ales gazele de şist şi resursele de hidrocarburi din Marea Neagră – consideră guvernanţii.

Acesta a fost mesajul principal al oficialilor români care susţin că odată cu criza din Ucraina şi vulnerabilitatea Kievului faţă de Moscova, se deschid noi oportunităţi pentru România.

De partea lor, marile companii precum Exxon şi Petrom se laudă cu cele mai bune şi sigure tehnologii de explorare şi au planuri mari în România. Guvernul pare să le fie favorabil şi la cerinţa ca noile redevenţe să nu fie prea mari, dat fiind că toţi oficialii prezenţi au vorbit despre importanţa de a furniza companiilor străine condiţii favorabile, predictibilitate legislativă şi posibilitatea de a-şi recupera costurile investiţiilor.

Mircea Geoană a susţinut că „este un moment şi o oportunitate cu care o ţară nu se întâlneşte în fiecare an. De această dată România este în direcţia corectă şi a luat deciziile corecte: o reformă reală şi structurală a pieţei energiei. Activitatea în România a companiilor producătoare şi distribuitoare arată că această reformă structurală este corectă”. În opinia sa, „România are astăzi împreună cu Polonia o relevanţă geostrategică nemaiîntâlnită pentru că avem obligaţia comună de a le oferi vecinilor noştri diversificarea importurilor şi posibilitatea de a reduce dependenţa de gazul rusesc”.

Pe de altă parte, senatorul PSD a mai avertizat că odată cu anexarea Crimeei, Rusia, care a încălcat în mai multe rânduri dreptul internaţional, va „pretinde că e vecin de platou continental cu noi în Marea Neagră”. Totuşi Geoană susţine că în ciuda acestor provocări, momentul actual reprezintă o fereastră de oportunitate pentru România, „care trebuie să-şi întărească economia pentru că altfel nu va fi protejată”.

Şi premierul Victor Ponta a continuat pe aceeaşi linie susţinând că România are o şansă extraordinară pentru că are un mix de energie variat. „În ceea ce priveşte resursele de gaze naturale, atât resursele convenţionale şi neconvenţionale trebuie să fie explorate şi exploatate, cu păstrarea celor mai înalte standarde de protecţie a mediului”, a declarat prim-ministrul. El s-a referit şi la gazele de şist, reafirmând că acestea vor fi explorate şi exploatate, şi a susţinut că „România a înţeles, după o dezbatere serioasă, că trebuie să îşi exploateze resursele”, iar mişcarea de opoziţie s-a domolit.

Premierul a mai asigurat companiile prezente că „România va avea curând o piaţă a energiei reglementată în modul cel mai modern şi mai deschis posibil”. Şeful guvernului a mulţumit Exxon şi celorlalte companii „care n-ar veni în România dacă n-ar exista predictibilitate” şi a anunţat că investiţiile în forajele din Marea Neagră vor depăşi un miliard de euro. „Ideea este că orice companie trebuie să-şi recupereze acele investiţii, altfel nu le face”, a precizat prim-ministrul.

”România are astăzi împreună cu Polonia o relevanţă geostrategică nemaiîntâlnită pentru că avem obligaţia comună de a le oferi vecinilor noştri diversificarea importurilor şi posibilitatea de a reduce dependenţa de gazul rusesc”.

În legătură cu stabilirea noilor redevenţe pentru contractele de concesiune, Ponta a arătat că noua Lege a redevenţelor va fi aplicabilă oricăror noi contracte de concesiune. Acestea vor fi diferenţiate în funcţie de tipul de zăcăminte onshore şi offshore, deoarece, aşa cum au arătat reprezentanţii Exxon şi Petrom, exploatarea pe mare are costuri mult mai mari pentru companii. ”Ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult”, a explicat Ponta. Premierul s-a arătat foarte grijuliu cu recuperarea costurilor investiţiilor de către companiile străine.

La rândul său, ministrul Energiei Răzvan Nicolescu a anunţat triumfal că „pentru prima dată vom fi în situaţia în care o companie de stat va ieşi din matca României şi va fi capabilă să facă o achiziţie în regiune”.

Şi el a subliniat faptul că România trebuie să ajute ţări dependente de gazul rusesc precum Republica Moldova să aibă o alternativă. „Foarte multă lume vorbeşte de Ucraina. Este adevărat, Ucraina are nevoie de ajutor. Însă, tot atât de adevărat este că spre exemplu la gaz Ucraina produce 20 de miliarde de metri cub de gaz pe an. Republica Moldova nu produce nicio moleculă”, a afirmat Nicolescu. Ministrul s-a mai arătat convins că „interconectorul Iaşi-Ungheni va fi operaţional la începutul lunii iulie, probabil din august” şi consideră că „trebuie să facem mai mult pe partea de interconectare la energie electrică”.

Pe de altă parte, şi Nicolescu a afirmat importanţa capitalului străin şi nevoia de a le oferi investitorilor predictibilitate pentru a nu-i pierde în competiţia cu alte ţări.

Ministrul Energiei a mai arătat că „suntem ţara cu cel mai echilibrat mix energetic din UE - doar Danemarca şi Estonia au indicatori mai buni că ai noştri – şi avem o poziţie geografică favorabilă”. Ca urmare, în opinia sa, România ar putea să joace un rol important ca furnizor de energie în contextul în care „UE depinde de importurile de gaz în proporţie de 50% şi de cele de ţiţei în proporţie de 90%”.