Oettinger, despre South Stream: Partenerii ruşi trebuie să adere la legislaţia internaţională şi europeană

Günther Oettinger
Günther Oettinger (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a legat gazoductul South Stream de comportamentul politic al Rusiei în privinţa conflictului din Ucraina. Într-un interviu pentru Frankfurt Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), comisarul a comentat că discuţia a ajuns la un impas din cauza faptului că Rusia nu a vrut să accepte legislaţia energetică a UE şi pentru că situaţia din Ucraina a eclipsat totul.

"Vom continua discuţiile dacă partenerii ruşi aderă la practica juridică internaţională şi dacă sunt gata pentru o cooperare constructivă în baza reglementărilor noastre din domeniul energiei", a declarat Oettinger.

"În situaţia actuală, cu termenii specifici războiului civil din partea de est a Ucrainei şi fără recunoaşterea guvernului de la Kiev de către Moscova, cu siguranţă nu vom ajunge la o concluzie politică în negocierile noastre", a declarat acesta.

Gazoductul South Stream urmează să treacă pe sub Marea Neagră din Rusia în Bulgaria, unde va traversa ţara, având o secţiune spre Italia prin Grecia şi o secţiune către Austria prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Rusia a declarat că proiectul conductei de gaz are drept scop scoaterea Ucrainei din circuitul european.

Gazprom a comandat deja conductele pentru secţiunea din Marea Neagră, iar compania urmează să le amplaseze din toamnă, potrivit FAS.

Potrivit declaraţiilor făcute sâmbătă de CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, Comisia Europeană nu a putut opri implementarea conductei de gaz South Stream, iar primele livrări de gaze ar ajunge în Bulgaria în decembrie 2015.

Cu câteva zile în urmă, Comisia Europeană a cerut, în cadrul unei comunicări către Parlamentul European, oprirea proiectului conductei de gaz South Stream până la acordarea deplină cu legislaţia UE.

La sfârşitul lunii aprilie, Rusia a demarat un proces împreună cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), împotriva Uniunii Europene, privind al treilea pachet de reglementări UE în domeniul energetic.

Reamintim că Europa importă un sfert din necesarul său de gaze din Rusia, aproape jumătate din acest volum de gaze tranzitând Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie