Bucureştiul, oraş-problemă pentru biciclişti

Doamna pe bicicleta.
Doamna pe bicicleta. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Desfiinţarea pistelor de biciclete amenajate ilegal i-a obligat pe bicicliştii bucureşteni să circule pe carosabil, unde trebuie, însă, să le facă faţă şoferilor irascibili, care îi vor înapoi pe trotuar. În acelaşi timp, poliţiştii de la Brigada Rutieră le aplică amenzi bicicliştilor care circulă pe traseele închise. Noul Cod Rutier aduce precizări care să clarifice situaţia.

Poliţia Rutieră a desfiinţat 20 de piste de biciclete din Bucureşti, adică aproape toate pistele nou-amenajate, după ce s-a demonstrat că fuseseră amenajate ilegal de Administraţia Străzilor, transmite b365.ro.

S-au cheltuit astfel peste 10 milioane de euro de la bugetul Capitalei pentru piste, în locul cărora Poliţia Rutieră a montat indicatoare "Interzis bicicliştilor".

Teoretic, acestea se referă doar la faptul că bicicliştii nu mai au voie pe trotuar, însă poziţionarea indicatoarelor, îndreptate adesea înspre carosabil, îi induce în eroare atât pe bicicliştii cât şi pe şoferi, aceştia din urmă considerând că bicicliştii nu au dreptul de a circula pe şosea.

"Pe tronsoanele de drum pe care pistele sunt închise temporar, bicicliştii pot folosi partea carosabilă cu respectarea tuturor regulilor de circulaţie instituite pe aceste drumuri publice", a subliniat comisarul de poliţie Nicu Dragoş, şeful Brigăzii Rutiere, care a mai menţionat că aceeaşi regulă este valabilă şi pentru tronsoanele de drum pe care nu există piste de biciclete.

"Indicatoarele rutiere au fost instalate pe vechile amplasamente ale indicatoarelor rutiere cu semnificaţia 'Pistă pentru biciclete', însă în unele cazuri acestea nu au fost orientate către trotuar şi astfel pot crea confuzia că semnificaţia se referă la partea carosabilă a arterelor de circulaţie. Pentru remedierea situaţiei prezentate, am înaintat o informare Administraţiei Străzilor prin care am solicitat verificarea tuturor amplasamentelor acestor indicatoare rutiere în vederea reorientării acestora către trotuare", a adăugat reprezentantul Poliţiei Rutiere.

Potrivit noilor modificări intrate în vigoare pe 19 ianuarie 2013, bicicliştii sunt obligaţi să circule pe pistele de biciclete, dacă acestea există. În cazul în care aceste prevederi nu sunt respectate, bicicliştii pot fi amendaţi de agenţii de poliţie.

Piste de biciclete dezafectate

Bicicliştii bucureşteni au dreptul de a circula cu bicicleta pe carosabil pe următoarele tronsoane, dezafectate de Brigada Rutieră:

1. Bd. Dimitrie Cantemir, între Bd. Gh. Şincăi şi Bd. Mărăşeşti;

2. Bd. Carol, Bd. Regina Elisabeta şi Bd. Mihail Kogălniceanu, între Piaţa 21 Decembrie 1989 şi Piaţa Operei;

3. Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei – Bd. Kiseleff – Piaţa Arcul de Triumf – Piaţa Presei Libere;

4. Str. Bucovina – Bd. Basarabia;

5. Calea 13 Septembrie, între Str. Izvor şi Str. M. Sebastian;

6. Şos. Viilor, între Str. Odoarei şi Calea Şerban Vodă;

7. Calea Plevnei, între Str. Berzei şi Şos. Orhideelor;

8. Bd. Iancu de Hunedoara;

9. Bd. Ghencea;

10. Şos. Ştefan cel Mare;

11. Bd. Unirii;

12. Bd. Tudor Vladimirescu;

13. Bd. Th. Pallady;

14. Şos. Mihai Bravu,între Calea Văcăreşti şi Bd. Basarabia;

15. Bd. Decebal;

16. Drumul Sării;

17. Calea Dorobanţi;

18. Şos. Bucureşti Ploieşti;

19. Drumul Taberei;

20. Şos. Olteniţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură