Bucureştiul şi Chişinăul discută despre posibilitatea renunţării la Transnistria, afirmă un expert rus

(VADIM DENISOV/AFP/Getty Images)
A.D.
24.02.2012

Alexandr Hramcihin, expert rus în geopolitică susţine că la Bucureşti şi Chişinău se discută destul de activ posibilitatea de a renunţa oficial la Transnistria, după care restul Moldovei să se unească cu România.

În afara acestui scenariu, numit "eritreean", Alexandr Hramcihin îl mai avansează şi pe cel al creării unei Confederaţii între Republica Moldova şi Transnistria, variantă agreată de Rusia.

Este o incercare activă a Moscovei să soluţioneze conflictul transnistrean prin crearea unei Confederaţii dintre Republica Moldova şi Transnistria. Acest lucru ar putea să aibă loc, iar acest caz va deveni un precedent în istoria modernă, a precizat Hramcihin pentru Ria Novosti, preluată de Unimedia.

Rusia nu are frontieră comună cu Transnistria şi din această cauză este totalmente dependentă de Ucraina, mai spune expertul rus, lucru care-i permite să menţină legături cu republica nerecunoscută.

Acesta exclude un scenariu în care părţile ar recurge din nou la operaţiuni militare.

După aproape şase ani de întrerupere, negocierile oficiale în format 5 plus 2 pentru reglementarea conflictului transnistrean s-au reluat la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, la Vilnius. Discuţiile au avut deocamdată un caracter exploratoriu, urmând să aibă loc o nouă rundă la Dublin, la sfârşitul acestei luni.

Negocierile oficiale, la care iau parte Rusia, Ucraina, OSCE ca mediatori, Republica Moldova şi Transnistria, ca părţi aflate în conflict, şi SUA şi UE ca observatori, fuseseră suspendate în 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor