“Cadou” din partea Rusiei: 150 de milioane de dolari pentru Transnistria

Locuitori din Tiraspol primind cu urale ajutoare rusesti, in regiunea Transnistria - arhiva. Pe plancarda se poate citi "Multumim Moscova!"
Locuitori din Tiraspol primind cu urale ajutoare rusesti, in regiunea Transnistria - arhiva. Pe plancarda se poate citi "Multumim Moscova!" (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
17.03.2012

Consiliul de Securitate al Rusiei a decis ieri, 16 martie, să acorde un ajutor regiunii transnistrene în valoare de 150 de milioane de dolari, anunţă Nezavisimaia Gazeta. Sursa face referire la Administraţia Prezidenţială a Federaţiei Ruse, iar ulterior informaţia a fost confirmată şi de reprezentantul special al Tiraspolului la Moscova, Mihail Bergman.

Conform surselor «Nezavisimaia Gazeta», preşedintele Federaţiei Ruse ar putea semna luni dispoziţia de acordare a sprijinului financiar.

După semnarea dispoziţiei, banii vor ajunge la Tiraspol, urmând ca 70 de milioane dolari să fie destinaţi recuperării rezervei valutare a nerecunoscutei republici, iar restul 80 de milioane să fie cheltuiţi conform deciziei noului lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Novaia Gazeta punctează că e o înţelegere nouă, asta pentru că până acum ajutoarele Moscovei îndreptate spre Tiraspol ajungeau prin intermediului aşa zisului « Soviet Suprem » din regiune, iar în consecinţă dispăreau milioane, bani destinaţi ajutorului umanitar.

Amintim că Procuratura rusă a intentat un dosar penal fostului lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, acuzându-l de delapidarea a 160 de milioane de ruble transferate regimului separatist cu titlul de «ajutor umanitar».

De asemenea, Oxana Ionova, fostul preşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii transnistrene a fost arestată cu patru zile în urmă de către forţele de securitate din regiune. Aceasta urmează să fie anchetată pentru deturnarea de fonduri a ajutoarelor umanitare ruseşti şi crearea schemelor frauduloase pentru delapidarea banilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor