Cairo rejudecă procesul a trei jurnalişti

Egipt: Generalul Abdel Fattah al-Sisi
Egipt: Generalul Abdel Fattah al-Sisi (MOHAMED EL-SHAHED / AFP / Getty Images)

Avocatul lui Peter Greste, jurnalist Al Jazeera închis în Egipt, a depus o cerere oficială către guvernul de la Cairo solicitând deportarea lui Greste în Australia, a anunţat familia jurnalistului, vineri, după ce Înalta Curte egipteană a ordonat rejudecarea procesului acestuia şi a altor doi jurnalişti, relatează Reuters.

Greste, canadianul-egiptean Mohamed Fahmy şi egipteanul Baher Mohamed au fost condamnaţi, în urmă cu an, la şapte până la zece ani de închisoare, în baza unor acuzaţii de diseminare a informaţiilor care ajutau o ”organizaţie teroristă” – o referinţă la organizaţia Frăţia Musulmană, scoasă în afara legii de Cairo.

Înalta Curte din Cairo a ordonat, joi, rejudecarea procesului citând greşelile procedurale din timpul procesului iniţial, au anunţat, joi, avocaţii apărării.

Procesul a fost condamnat de grupurile pentru drepturile omului şi de guvernele occidentale şi a determinat ONU să pună la îndoială independenţa justiţiei din Egipt.

Închiderea reporterului a reprezentat o chestiune sensibilă pentru preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, care caută să-şi arate angajamentul faţă de reformele democratice.

”Acum că Peter este practic un om nevinovat, el nu mai este condamnat, îi permite spaţiu să se mişte şi lui (Sisi) să intervină … şi să-l deporteze”, a declarat fratele lui Greste, Andrew.

Avocaţii apărării au declarat că noile proceduri ar putea începe într-o lună.

În luna noiembrie, preşedintele egiptean Abdel al-Sisi a declarat că l-ar fi deportat pe Greste dacă ar fi fost la putere atunci când acesta a fost arestat, în decembrie 2013.

Ministrul de Externe australian, Julie Bishop, a declarat că legea din Egipt s-a schimbat după arestarea lui Greste şi a colegilor săi.

”Există mai multe căi, mai multe opţiuni pentru Peter Greste, pe care familia şi echipa sa să le urmeze”, a declarat acesta.

Andrew Greste a declarat că un decret privind eliberarea lui Greste ar reprezenta cea mai bună opţiune.

”Există un nou decret, care nu este înţeles clar, există foarte puţine reguli, nu există niciun precedent”, a declarat acesta. ”Îmi place să cred că un decret ne-ar fi permis să acţionăm”.

Jurnaliştii arestaţi au reafirmat că ei pur si simplu raportau ştirile despre tensiunile dintre Frăţia Musulmană şi guvernul militarist al lui Abdel al-Sisi. Agenţia de presă al-Jazeera a reiterat de asemenea această poziţie.

Andrew Greste a declarat că familia sa nu a vorbit încă cu fratele său, care nu a fost adus la procesul de judecată de joi. Peter Greste rămâne în închisoarea Tora din Cairo, unde cei trei jurnalişti sunt reţinuţi de peste un an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe