Campanii publice de informare cu privire la gazele de şist: ANRM le cere ţăranilor să se facă internauţi

Bătrâni, pensionari
Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi-a propus să-i informeze pe locuitorii comunelor Băceşti (Vaslui) şi Cobadin (Constanţa) cu privire la explorarea gazelor de şist. Sesiunile publice de informare şi discuţiile cu cetăţenii celor două localităţi, unde compania Chevron deţine acorduri de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră, sunt programate pe 20 ianuarie şi respectiv 22 ianuarie, informează Gândul.

Pentru a putea participa, localnicii trebuie să completeze în prealabil un formular pe internet, în condiţiile în care marea majoritate dintre ei n-au nici calculatoare, nici conexiune la internet. Participanţii pot lua chiar şi cuvântul în cadrul discuţiilor publice - fiecare având la dispoziţie maximum cinci minute pentru a îşi prezenta punctul de vedere - însă numai dacă au menţionat acest lucru în formularul de participare.

Sesiunile de informare fac parte din campania desfăşurată de ANRM şi sunt cofinanţate de Comisia Europeană. Proiectul european are o valoare de 120.000 de euro, 50% din bani fiind fonduri europene, iar restul de la bugetul de stat.

Cum se organizează însă o astfel de sesiune şi ce face ANRM pentru a îi informa pe cetăţenii ţării despre efectul expoatării gazelor de şist?

În cazul celor două localităţi, Băceşti şi Cobadin, ANRM şi-a propus să închirieze căminele culturale, pentru ca oameni din sat, după ce completează pe internet formularul de participare să aibă unde se aduna. A omis faptul că la Băceşti nici nu există cămin cultural. Detaliu minor, pe care l-au rezolvat mutând informarea la Vaslui. Fără ca nimeni dintre cei direct interesaţi să fi fost informat.

Contactaţi de Gândul, edilii din localităţile a fi informate despre "beneficiile" sondelor Chevron declară că nu ştiu nimic oficial despre sesiunile publice de informare privind gazele de şist de pe 20 şi respectiv 22 ianuarie. Primarul din Cobadin auzise vag ceva despre închirierea căminului cultural din sat, dar nu de la ANRM, ci de la gestionarul căminului cultural:

„Gestionarul nostru de la căminul cultural a spus că a fost contactat de cineva, sâmbătă sau duminică. Era cineva care i-a spus că vrea să închirieze căminul cultural. Nu i s-a spus în ce scop”, a declarat pentru Gândul, viceprimarul comunei Cobadin, Ion Dinescu.

Nici cei Primăria Vaslui, localitate în care pe 20 ianuarie va fi organizată, la Centrul de Informare - Poligon Delea, începând cu ora 11.00, sesiunea de informare, nu ştiau nimic despre acest subiect.

Ca şi materiale informative pentru cetăţeni, cei de la ANRM vor face eventual nişte pliante, desigur, dacă vor avea timp: "Ne pregăteam să facem şi nişte pliante, nu ştiu dacă mai este timp”, a declarat managerul de proiect responsabil de "eveniment."

Cât despre completarea de formulare online, ideea pare o glumă. Primarul din Băceşti, Horaţiu Cărăuşu declara că majoritatea populaţiei nu are conexiune la internet.

Reamintim că la Băceşti, campania de informare a fost prefigurată, în luna decembrie, de o vizită a reprezentanţilor Chevron care au împărţiţi rucscacuri cu dulciuri şi rechizite copiilor din sat. Cu această ocazie, reprezentanţii companiei au informat că ei sprijină educaţia şi le face plăcere să sprijine activităţile şcolare de zi cu zi, şi au cerut ca acţiunea lor să nu fie privită ca " o propagandă în ceea ce priveşte gazele de şist."

La evenimente sunt invitaţi să participe pe lângă sătenii din zonele unde Chevron doreşte să ridice sonde în viitor şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ONG-urilor, specialişti din domeniu şi mass media, care probabil au şi calculator şi conexiune la internet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne