Cand corpul unei femei devine proprietatea statului

O victima a avorturilor fortate din China, o femeie depune marturie in fata Comisiei Lantos despre practicile de control a populatiei (Gary Feuerberg / The Epoch Times)
Gary Feurerberg
16.11.2009

Multi oameni stiu foarte putine detalii sau adevaratul scop al politicii unui singur copil al Chinei, care a inceput cu "Politica Populatiei si a Planificarii Familiale” in 1978.

Sistemul implica contraceptia obligatorie, permis de nastere obligatoriu, amenzi exorbitante in caz de nerespectare a regulilor, maltratarea rudelor si deseori sterilizarea fortata si avortul, potrivit Departamentului de Stat american, Comisiilor congresionale, presei si relatarilor martorilor.

Intruziunea in viata privata a cetatenilor de catre Birourile pentru Populatie si Planificare Familiala, prezente pretutindeni, este de neinteles pentru americani. Avortul fortat in ultimele luni de sarcina, chiar si in luna a 9-a, este legal si este practicat frecvent in China atunci cand mama nu detine un permis de nastere.

"Politica de control a populatiei Chinei este o violenta impotriva femeilor si violenta impotriva copiilor — a sute de milioane. Este cea mai grava incalcare a drepturilor femeii din toate timpurile”, a spus congresmanul Chris Smith din New Jersey, care a prezidat audierea Comisiei Tom Lantos pentru Drepturile Omului (numita "Comisia Lantos”) din 10 noiembrie, in legatura cu politica unui singur copil din China.

Comisia Lantos a ascultat marturia in legatura cu masurile coercitive de planificare familiala, relatata de cativa avocati ai drepturilor omului chinezi si de o persoana care se ocupa cu studiul demografiei — oameni, oarecum detasati de aceasta politica. Oricum, cu aceasta ocazie, Comisia a aflat despre felul in care o femeie a fost fortata sa treaca printr-un avort.

Identitatea si fata victimei avortului fortat au fost ascunse pentru a o proteja pe ea si pe familia ei de razbunarea partidului comunist. La audiere, i-a fost dat numele de "Wujian”.

Wujian a inceput prin a explica faptul ca ea nu detinea un permis pentru sarcina sau permisul pentru nastere si era insarcinata. S-a ascuns intr-o cladire intunecoasa, fara electricitate si se temea de fiecare data cand prin apropiere trecea o masina. A aflat ca autoritatile de la Planificarea Familiala ii bateau tatal in fiecare zi si ca vor continua pana cand ea ar fi decis sa se duca la spital pentru avort.

Inainte de a putea decide intre viata copilului si al tatalui sau, locul in care se ascundea a fost descoperit de oamenii de la Planificare Familiala, care au tarat-o intr-o duba. Wujian a fost dusa la "un spital”, unde a vazut sute de femei insarcinate "precum porcii intr-un abator”, a spus ea. Apoi a fost dusa intr-o camera cu alte cateva mame care suferisera un avort fortat.

"Unele mame plangeau, altele jeleau, altele tipau, altele se tavaleau pe jos de durere. … Apoi o intrebam pe cea care mi-a facut avortul: ‚Cum ai putut deveni o criminala, cum poti sa omori oameni in fiecare zi?’”. Asistenta medicala nu-i raspundea la intrebari. "Ea … mi-a spus ca pentru ea acest lucru nu are o foarte mare importanta. Facea lucrul asta tot timpul.”

Martora a spus ca a fost uimita cand asistenta i-a spus ca, doar in acel an, tara sa a comis mai mult de 10.000 de avorturi fortate. "Mi-am dat seama ca eu si copilul meu suntem ca un miel pe masa de transat. In final, a introdus acul mare, lung in capul copilului din pantecele meu. In acel moment a fost sfarsitul lumii si am simtit ca timpul s-a oprit.”

In timp ce Wujian isi povestea chinul, audienta din sala de sedinte a Congresului asculta atenta, iar unele persoane din public pareau vizibil tulburate. "Fizic, mi-am revenit dupa aproximativ o luna, dar psihic si spiritual — niciodata!”, a spus cu vocea ridicata.

Wujian a spus ca "deseori nu m-am putut ierta. …Stiu ca sunt milioane de chinezoaice care sufera si vor suferi pentru acelasi lucru pentru care am suferit si eu. …Cum pot fi oprite aceste crime?”

Consecintele politicilor coercitive de control a populatiei

China se mandreste cu faptul ca aproape 400 de milioane de nasteri — mai mult decat intreaga populatie a Statelor Unite — au fost "evitate” prin politica unui singur copil, potrivit ziarului China Daily, din 7 iulie 2008. Consecintele involuntare ale acestei politici sunt groaznice. Rata dintre femei si barbati pentru copiii de pana la 4 ani este de 120.8 barbati pentru fiecare 100 de femei in 2000, potrivit unui raport din 2009 al Comisiei Congresionale-executive (CECC) in legatura cu China. Aceasta rata este mult mai mare decat media globala de 105 la 100. In cel putin 5 provincii rata de dominare a barbatilor asupra femeilor era de 130 la 100.

In general, se crede ca aceste statistici sunt rezultatul avorturilor facute in functie de sex, unde baietii sunt preferati in detrimentul fetelor. Tehnologia cu ultrasunete, prin care sexul fetusului poate fi identificat, combinata cu politica unui singur copil, incurajeaza aceasta rata anormala dintre sexe, mai ales in zonele rurale, potrivit unui raport CECC din 2009.

"Din cauza avortului, abandonului si infanticidului fetitelor, exista aproape 37 de milioane de barbati chinezi care nu se vor casatori niciodata din cauza ca viitoarele lor sotii sunt ucise inainte de a se naste”, a spus Reggie Littlejohn, presedintele organizatiei "Drepturile Femeilor fara Frontiere”, care a tras aceasta concluzie dintr-o proiectie a populatiei din 2007 care a fost publicata in People’s Daily.

"Acest dezechilibru este forta puternica din spatele traficului cu femei si a sclaviei sexuale nu doar din China, ci din toata Asia”, a spus Littlejohn.

Littlejohn a citat surse conform carora China detine cel mai mare numar din lume de sinucideri printre femei, de 5 ori mai mare decat media din toata lumea, care inseamna aproximativ 500 pe zi, potrivit rapoartelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

China este singura natiune din lume unde rata de suicid printre femei este mai mare decat cea printre barbati — de 3 ori mai mare, potrivit Centrul de studiu si prevenire a crizelor psihologice din Beijing. Ce anume cauzeaza aceasta rata de suicid deosebit de mare in randul femeilor din China? Pentru Littlejohn si pentru alte persoane care au participat la audiere, cauzele se afla in practicile coercitive de planificare familiala, avorturilor si sterilizarii fortate din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor