Când va depăşi R. Moldova criza politică cu care se confruntă în prezent?

Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului. (chisinau.mae.ro)
Epoch Times
23.02.2012

Când va fi depăşită criza politică din Republica Moldova? Care este impactul acesteia asupra ţării noastre? Progresăm sau nu? Este R. Moldova o ţară de succes sau de regres?

Acestea sunt întrebările de bază la care încearcă să dea răspuns orice cetăţean al Moldovei.

Atâta timp cât oligarhii se vor menţine la guvernare, ţara noastră nu va depăşi criza cu care se confruntă. Iar de stagnarea procesului de dezvoltare a Moldovei se face vinovată Alianţa pentru Integrare Europeană. Astfel consideră unii analiştii politici şi unii experţii, relatează Publika.TV.

În acest context directorul Institutului Independent de Studii Strategice, Nicolae Chirtoacă, a precizat că: "...Noi nu vom avea niciodată stat de drept până când înalţii demnitari nu vor consideră că ei au drepturi speciale, adică a nu respecta legea... Noi am ratat trei cicluri, dar am învăţat câte ceva... Am renunţat cu uşurinţă la trecutul totalitar, dar ne-am inspirat dintr-o idee occidentală pe care am acceptat-o în cel mai larg sens al cuvântului, neavând altă alternativă...”.

La întrebarea dacă partidele parlamentare au nevoie de reforme, co-preşedintele Partidului Popular Socialist, Victor Stepaniuc a declarat: "Ei nu au nevoie de reforme, lor nu le trebuie justiţie, nu le trebuie preşedinte, lor nu le trebuieşte un Parlament care ar funcţiona democratic... Ce avem noi în trei ani, în afară de zarva de alegere a preşedintelui? Ei nu au înaintat o idee în această ţară... Trebuie să fie promovată ideea naţională. De către cine? De către liderii naţionali. Dacă timp de 20 de ani nu îi avem, e şi vina clasei intelectuale. Dar nu trebuie să fim pesimişti, trebuie să-i căutăm. Moldovenii sunt un popor cu rădăcini istorice foarte serioase. "

Totodată, analistul politic, Igor Boţan, spune că Alianţa mai are o şansă pentru a-şi recăpăta autoritatea în faţa cetăţenilor: "Această Alianţă a distrus speranţa, însă are posibilitatea să-şi refacă imaginea, nimeni nu împiedică această Alianţă să aplice legea privind declararea veniturilor şi a intereselor, iată asta ar fi primul pas de europenizare din partea elitei".

Mai mult ca atât, toţi consideră că atâta timp cât poporul nu va exercita presiuni asupra politicienilor, în ţara noastră nu vor fi făcute reforme, iar Republica Moldova va fi un stat falit.

Care este, de fapt, măsura succesului - numărul mare al maşinilor de lux pe cap de locuitor, ori poate cauza naţională, o idee profundă care ne-ar uni pe toţi? Când spunem că vrem să ne europenizăm, ori să ne unim cu România, ori să ne integrăm în Uniunea Euroasiatică, unde vrem să ajungem, de fapt?

Astfel consideră şi analistul politic Igor Boţan. Acesta mai consider că totuşi Moldova nu va dispărea de pe hartă.

Potrivit lui Igor Boţan, patru indicatori dovedesc faptul că Republica Moldova este un stat falit, argumentând: "Republica Moldova este un stat falit, stat care are patru indicatori. Statul care este incapabil să-şi controleze întreg teritoriul... Statul în care puterea nu are autoritate şi i se contestă legitimitatea... Un alt indicator este legat de calitatea serviciilor pe care statul le oferă cetăţenilor: educaţie, sănătate. Al patrulea indicator se referea la influenţa statelor străine asupra acestui stat, a instituţiilor internaţionale. Toţi patru indicatori arată că Moldova este un stat falit".

În acelaşi timp, preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, spune că pentru a schimba starea de lucruri, în centrul atenţiei politicului trebuie să fie omul: "Trebuie să se investească în om, ceea ce la noi nu se face... Europenii vin cu banii pentru că într-adevăr să avem o abordare sistemică, dar pentru aceasta noi trebuie să ştim ce vrem. Investiţiile în antreprenoriat vor fi salvarea noastră... Noi tot timpul promovăm exemple negative, vorbim rău, despre oameni, despre guvernanţi, despre societate. Dacă vorbeşti de rău, la rău vei ajunge, poate abordarea este greşită?”

Un popor se afirmă cu adevărat nu datorită unor circumstanţe favorabile, ci în pofida unor circumstanţe nefavorabile. Cel puţin aşa arată istoria. Despre Moldova prea des se spune că ar fi un stat falimentar. Şi o spun nu atât străinii, cât noi, moldovenii.

De ce suntem atât de pesimişti? De ce ne considerăm cetăţeni ai unui stat falimentar, înainte ca lucrurile să se întâmple în realitate? Poate Moldova are şanse, totuşi, să devină un stat de succes? Care este, de fapt, măsura succesului - numărul mare al maşinilor de lux pe cap de locuitor, ori poate cauza naţională, o idee profundă care ne-ar uni pe toţi? Când spunem că vrem să ne europenizăm, ori să ne unim cu România, ori să ne integrăm în Uniunea Euroasiatică, unde vrem să ajungem, de fapt?...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor