Capitalismul comunist de stat / Andrew Collier: China intensifică controalele asupra capitalului

Directorul general al Orient Capital Research a declarat că guvernele locale din China încearcă să centralizeze datoria. Totuşi, Andrew Collier, susţine că lucrurile nu merg atât de uşor deoarece Beijingul ezită să mărească datoria guvernului central prin emiterea de obligaţiuni.

Banca Populară a Chinei.
Banca Populară a Chinei. (Captură Foto)

Nu prea mulţi oameni au fost interesaţi de China la începutul anilor 1980, cu excepţia lui Andrew Collier şi a altor câţiva. El a ajuns în China pe baza unui program studenţesc de la Yale, imediat după prăbuşirea economiei din cauza situaţiei dezastruoase generate de gândirea economică de tip comunist sub conducerea lui Mao Tzedong şi iniţierea programului de reforme şi deschidere a ţării.

Ulterior, Andrew Collier şi-a construit o carieră în finanţe, iar China şi Hong Kong-ul au fost rampa lui de lansare.

După ce a urmărit China timp de peste 30 de ani, Collier ştie ce se întâmplă acolo şi cunoaşte curentele macro ce influenţează economia şi politica.

Epoch Times a discutat cu directorul general al Orient Capital Research despre controalele de capital, schimbul pe plan local de obligaţiuni guvernamentale sau eforturile pentru creşterea economică.

Epoch Times: Discutaţi cu o mulţime de oameni [din China]. Credeţi că regimul îşi intensifică controalele de capital pentru a preveni mai multe scurgeri de capital?

Andrew Collier: Când am fost în Beijing am discutat cu unele bănci şi ele au dezvăluit faptul că au avut probleme în ceea ce priveşte aflarea de informaţii despre tranzacţiile internaţionale legitime.

Băncile sunt responsabile de aprobarea creditelor. Băncile sunt cele care au dificultăţi. Dacă acestea aprobă un împrumut pentru o tranzacţie internaţională, atunci ele trebuie să dovedească agenţiilor de reglementare că este o tranzacţie legitimă.

Tranzacţiile care depăşesc o anumită sumă trebuie acum să fie aprobate la sediul lor central din Beijing. Băncile nu au atât de mult personal în Beijing. Ele au 200.000 de filiale, aşadar nu pot face faţă volumului. Acest lucru ar putea afecta anumite tranzacţii, dar nu cred că va fi o influenţă imensă.

Evident că a devenit mult mai greu să fie scoşi bani din ţară.

Epoch Times: Mai greu pentru unii oameni, mai uşor pentru alţii …

Collier: Există 23 trilioane de dolari în depozite personale în sistemul bancar. Estimez că 15 milioane de oameni controlează jumătate din toate depozitele personale din sistemul bancar. Aceştia au multe contacte şi îşi folosesc relaţiile din companiile deţinute de stat sau din companiile private mari. Unii oameni folosesc programe de împrumuturi pentru studenţi pentru a scoate bani din China.

Epoch Times: Ce se întâmplă cu programul pentru schimbarea datoriei, unde guvernele locale îşi pot schimba datoriile bancare pentru obligaţiuni cu randament scăzut.

Collier: Vom vedea o amplificare a schimburilor de obligaţiuni. Cele 3,1 trilioane de yuani (470 miliarde de dolari) alocate nu sunt suficiente pentru acoperirea unor datorii guvernamentale locale cuprinse între 20 şi 30 trilioane de yuani.

Ei încearcă să centralizeze datoria. Problema este că Beijingul ezită să mărească datoria guvernului central prin emiterea de obligaţiuni.

În acest moment, nu există nicio piaţă pentru datorii în afară de bănci. Ei încearcă să găsească modalităţi pentru a plasa datoriile pe bilanţul guvernului central dar fără să recunoască acest lucru.

Nu cred că cifrele oficiale vor înregistra o revenire. Schimbul de obligaţiuni este primul exemplu al acestui lucru. Intenţia iniţială a fost aceea de a înlocui împrumuturile cu obligaţiuni. Nu se întâmplă în acest mod. O mulţime de bani se pierd. Dacă ei schimbă 10 milioane, atunci băncile obţin înapoi doar 5 până la 7 milioane.

O parte [din datorii] rămâne la guvernul local. În esenţă, ei măresc valoarea datoriilor la bănci. De altfel, băncile cu care am discutat au declarat că pierd bani deoarece aplică reduceri de datorii.

Epoch Times: Aşadar, regimul începe o nouă rundă de stimulare [a economiei] cu datorii?

Collier: Băncile au început să evite restricţiile pentru credite. În cazul unei bănci, a existat o creştere a investiţiilor de 30 până la 40%. Acest lucru ar putea fi văzut ca un fel de proiect pentru obligaţiuni sau acţiuni, dar nu strict împrumuturi. Există puţine informaţii dezvăluite cu privire la investiţii, aşadar ei pot face tot ceea ce doresc.

Riscurile asumate sunt mult mai mici. Împrumutul devine o investiţie şi băncile evită restricţiile băncii centrale. Ele acordă mai multe împrumuturi guvernelor locale.

Ele folosesc acest lucru pentru a sprijini economia locală. Realizează toate aceste proiecte, rămân fără bani şi vor fi nevoite să-şi declare incapacitatea de plată doar dacă nu primesc mai mulţi bani pentru a finaliza proiectele. Totul este centralizat pe bilanţul băncilor.

Epoch Times: Spuneţi-ne părerea dumneavoastră despre situaţia de pe piaţa imobiliară.

Collier: Aveţi rata proprietăţilor vacante de 25 până la 30 la sută. Există o mulţime care nu sunt utilizate. Singura modalitate de a debloca propriatăţile vacante este reducerea preţurilor. Deci aţi putea avea mai multe miliarde de yuani pierdute din capitalul locuinţelor. [Cei mai mari investitori imobiliari sunt in segmentul imobilelor cu destinaţie rezidenţială.] Preţurile vor trebui să scadă în cazul în care nu există compensare a pieţei.

Nu am încredere în cifrele oficiale privind situaţia [de pe piaţa imobiliară] deoarece nu sunt prinse oraşele mici unde există cea mai mare parte din construcţiile de proprietăţi. Datele sunt foarte nesigure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii