Chinezii se grăbesc să cumpere active străine. Scurgerile de capital din China au depăşit 1 trilion USD în 2015

În faţa unei devalorizări repetate a yuanului şi a altor măsuri ineficiente luate de regimul chinez, care au zguduit piaţa acţiunilor din China, Asia sau alte zone ale lumii, cetăţenii chinezi se simt tot mai impulsionaţi să-şi scoată rapid banii din ţară.
Pietoni prin Beijing
Pietoni prin Beijing (Greg Baker/AFP/Getty Images)

“Factorul declanşator pentru o amplificare a scurgerii de capital către sfârşitul anului trecut a fost slaba comunicare a Băncii Populare a Chinei cu privire la schimbarea politicii sale valutare”, a declarat pentru Bloomberg Mark Williams, economist şef pentru Asia la Capital Economics, descriind reacţia panicată la adoptarea de către Beijing a unui indice valutar ponderat de comerţ.

Un capital de peste 1 trilion de dolari a ieşit din China în 2015 în condiţiile în care mişcarea Băncii Populare a Chinei de a devaloriza yuanul a forţat investitorii să se întrebe dacă ar putea fi planificată o depreciere mult mai mare.

Conform estimărilor făcute de Bloomberg, 158,7 miliarde de dolari au ieşit din China luna trecută, după ce în septembrie 2015 au fost scoşi din ţară 194,3 miliarde de dolari.

Lucrurile s-au calmat în decembrie şi probabil situaţia ar fi rămas calmă cel puţin în perioada de trecere dintre ani dacă Banca Populară a Chinei nu ar fi introdus un nou indice ponderat de comerţ pentru yuan, lucru care a indicat fără echivoc faptul că Beijingul îşi consideră moneda naţională ca fiind supraevaluată.

Într-adevăr, presupunând că dolarul îşi continuă tendinţa de apreciere faţă de valutele globale, yuanul va trebui să scadă semnificativ pentru a menţine stabil RMB-ul (renminbi) ponderat de comerţ, conform website-ului Zero Hedge.

Ajunşi în 2016, există mai multă volatilitate şi, într-adevăr, noile temeri privind devalorizarea au contribuit semnificativ la tulburările de pe piaţă înregistrate în luna ianuarie.

“Politica chineză a yuanului are o problemă de comunicare”, a declarat săptămâna trecută şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

În ciuda acestei "probleme de comunicare", un lucru care a fost transmis în mod clar chinezilor este că ei trebuie să îşi scoată banii din China – cât de rapid. Practic, chinezii nu pot scoate mai mult de 50.000 de dolari din ţară pe an, dar după cum arată situaţia din teren, există mai multe modalităţi de a ocoli restricţiile impuse de regimul comunist.

“Mulţumită reformelor privitoare la contul de capital al Chinei, adoptate în timp ce yuanul era încă puternic, acum este mai uşor ca niciodată pentru companiile şi cetăţenii chinezi să îşi scoată legal banii din ţară”, a raportat Reuters, adăugând că cetăţenii chinezi “pot cumpăra proprietăţi sau pot investi în acţiuni, obligaţiuni sau fonduri speculative din afara ţării; ei pot cumpăra asigurări de viaţă în străinătate, care pot fi folosite ca garanţie pentru diverse împrumuturi; de asemenea, chinezii ar putea cumpăra pe loc chiar şi companii străine”.