China înăspreşte controlul asupra capitalului

Confruntată cu o situaţie tot mai dezastruoasă pe piaţa sa a acţiunilor, regimul comunist chinez a decis, din nou, să impună controale mai stricte asupra capitalului.
(Captură Foto)

În condiţiile în care Beijingul şi-a reluat devalorizarea monedei în ultimele două săptămâni, în contextul în care tranzacţiile în yuanul offshore şi yuanul onshore scad şi în condiţiile în care este dezlănţuită cea mai recentă rundă de tranzacţii încrucişate la nivel global, era doar o chestiune de timp înainte ca Beijingul să intensifice din nou controalele de capital, sau cel puţin să încerce să o facă.

Lucru care, conform Bloomberg, a avut loc deja:

Agenţia chineză de reglementare a tranzacţiilor în valută străină a ordonat verbal unor bănci care operează în China continentală să limiteze scurgerile de yuani şi să reducă poziţiile şi lichiditatea yuanului offshore, conform unor surse familiare cu subiectul.

Băncile sunt forţate să gestioneze mai bine scurgerile nete de yuani în conturile lor de capital pe termen apropiat, conform surselor, care au cerut să nu fie identificate deoarece informaţia nu a fost făcută publică.

De asemenea, băncilor li se cere să "administreze în mod corespunzător" scurgerile de yuani şi împrumuturile în yuani offshore.

Administraţia de Stat pentru Tranzacţii Valutare nu a răspuns imediat la o cerere trimisă prin fax pentru a comenta aceste măsuri.

Aceste schimbări au loc după ce Banca Populară a Chinei a aplicat măsuri de limitare a lichidităţii, ceea ce a făcut ca rata de depozit a yuanului offshore să ajungă la 66%.