Caramitru îi cere lui Cioloş "să clarifice urgent" cum se poziţionează după declaraţiile pro-Rusia ale lui Macron

Andrei Caramitru
Andrei Caramitru (Epoch Times România)

Andrei Caramitru, membru USR şi fost consilier al lui Dan Barna, i-a solicitat, vineri, liderului PLUS, Dacian Cioloş, să "clarifice urgent" dacă susţine acordul România-SUA semnat şi dacă Rusia este sau nu un pericol strategic pentru România. Solicitarea vine în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron, care este apropiat de Cioloş, a avut o serie de declaraţii favorabile Rusiei. Remarcile lui Caramitru au primit rapid un răspuns de la Alin Cristian Mituţă, unul dintre liderii PLUS, care a subliniat că, pentru partidul condus de Cioloş, politica externă a României are la bază trei piloni: apartenenţa la NATO, parteneriatul strategic cu SUA şi calitatea de membru UE.

“Sunt perfect de acord. E o problemă extrem de gravă. USR din câte ştiu are o perspectivă clară. Barna a spus în campanie că nu putem colabora cu Rusia şi China. Cioloş trebuie să clarifice urgent. Susţine acordul România-SUA semnat? Susţine că Rusia este pericol strategic pentru România? Altfel eu personal am o mare problemă. Şi voi comunica în consecinţă. Nu pot fi asociat cu o poziţionare pro-Rusia. Şi - să fie clar - mesajul ăsta e scris din poziţia mea de membru al comisiei de politici publice comună USR-PLUS. E o postare formală asta. O cerinţă directă către Dacian Cioloş”, a precizat Caramitru pe pagina sa de Facebook.

În aceeaşi postare, Caramitru a citat o serie de remarci făcute de jurnalista Claudia Pîrvoiu de la Hotnews după ce Macron a spus că “Rusia nu mai e inamicul alianţei şi că ar fi bine legături mai strânse cu Moscova?”

“Asta e nimic. Mai gravă mi se pare declaraţia legată de moratoriul cerut de Putin. A zis la o discuţie cu secretarul general NATO că e o bază pentru discuţii solicitarea lui Putin, care nu trebuie ignorată. Ce a cerut Putin? Să se instituie moratoriu privind instalarea unor sisteme de rachete în Europa. Macron a ajuns un adevărat pericol pentru Europa şi mai ales pentru o ţară ca România sau Polonia. Sper că politicienii din Renew, în frunte cu Cioloş, să se delimiteze de declaraţiile din ce în ce mai controversate ale lui Macron legate de Rusia. Până acum nu au făcut-o”, a adăugat jurnalista.

Poziţia PLUS a fost transmită de Alin Cristian Mituţă:

Dragă Andrei Caramitru

Îmi permit să îţi răspund în calitate de coleg în Comisia de Politici Publice a Alianţei.

În primul rând, pe formă, cred că ai fi putut foarte uşor să afli care e poziţia PLUS fie întrebandu-ne în comisie, fie întrebând colegii europarlamentari de la USR cu care lucrăm foarte bine în PE, fie verificând orice documente de poziţie ale PLUS, aşa cum este PLUS Acum*, unde e foarte clar cum ne poziţionăm (https://ştiri.plus/plus-acum-primele-propuneri-de-măsuri-u…/). Tot pe formă, cred că e greşit să asimilezi poziţia preşedintelui Franţei sau a altor lideri naţionali cu cea a Renew. În Renew avem 108 deputaţi din peste 30 de partide cu care suntem în curs de a ne stabili priorităţile politice pentru mandat. Dezbaterile sunt foarte vii şi poziţia Renew va reieşi din acele dezbateri la care participă toţi membrii.

În al doilea rând, pe fond, noi la PLUS avem o poziţie foarte clară şi ne-echivocă. Pentru noi, politica externă a României e bazată pe cei trei piloni strategici, care credem că trebuie întăriţi, nu diluaţi: apartenenţa la NATO, parteneriatul strategic cu SUA şi calitatea de membru UE. Rusia este un stat important din vecinătatea imediată cu care este potrivit să păstrăm un dialog diplomatic dar care nu poate fi în niciun caz un partener de securitate nici al României şi nici al UE, având în vedere istoricul relaţiei noastre dar şi ameninţările recente sau prezente la adresa securităţii europene: anexarea ilegală a Crimeei, susţinerea de campanii de dezinformare şi fake news, şamd.

Sper că asta răspunde preocupărilor tale şi aştept să discutăm şi să elaborăm aceste lucruri şi în Comisia de Politici Publice a Alianţei unde sunt sigur că vom avea poziţii foarte apropiate.


*Fragment din PLUS Acum:

“Orientare strategică

Demararea de demersuri diplomatice şi de politică externă la nivel înalt care să valorifice rolul crescut pe care România îl poate juca în construcţia UE şi în relaţia UE-SUA, prin aprofundarea şi consolidarea direcţiilor de politică externă strategice ale României: apartenenţa la integrarea în Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne