Carnavalul lui Maduro nu-i păcăleşte pe protestatarii anti-guvernamentali

Proteste  în Caracas împotriva preşedintelui marxist Nicolas Maduro, 3 martie 2014
Proteste  în Caracas împotriva preşedintelui marxist Nicolas Maduro, 3 martie 2014 (LEO RAMIREZ/AFP/Getty Images)

Zecile de mii de protestatarii anti-guvernamentali din Venezuela au refuzat invitaţia la carnaval a preşedintelui marxist, Nicolas Maduro, şi cer în continuare, după săptămâni lungi de proteste soldate cu 17 decese, demisia acestuia, notează Reuters.

Liderii guvernamentali din Venezuela le-au cerut oamenilor să participe la carnaval şi să uite de proteste, în timp ce Maduro acuză Statele Unite de un complot pentru a-l înlătura de la putere.

Pe străzile din Caracas, mii de oameni din toate rândurile societăţii au protestat împotriva inflaţiei imense din acest an, a corupţie cât şi a celei mai mari rate a criminalităţii din lume.

”Nu avem nimic de sărbătorit la plajă. Să mergem în vacanţă ar însemna să fim de acord cu versiunea guvernului conform căreia nu se întâmplă nimic”, a declarat Carlos Torres, un inginer de 34 de ani din Caracas.

Protestele, iniţial sporadice, s-au transformat într-o mişcare naţională după ce 3 persoane au fost împuşcate în timpul marşului din data de 12 februarie. Cel puţin 17 persoane au fost ucise, 150 rănite şi peste 500 arestate, în timpul celor mai violente conflicte din Venezuela ultimului deceniu.

Liderul opoziţiei, Leopoldo Lopez, acuzat de „incitare la violenţă împotriva guvernului”, s-a predat autorităţilor şi este închis în Caracas.

Sărăcia din Venezuela a devenit din ce în ce mai accentuată şi în timpul fostului lider marxist Hugo Chavez. În magazine, alimentele de bază sunt rare sau inexistente. Televiziunea, mass media, internetul şi cinematograful sunt cenzurate şi sunt conduse de stat.

Scenele violente de protest s-au amplificat şi în regiunile vestice, Tachira şi Medira. Oraşul San Cristobal este descris de cetăţenii săi ca o „zonă de război” din cauza ciocnirilor violente dintre studenţi şi forţele guvernamentale.

Protestatarii opoziţiei au acuzat bandele de motociclişti înarmaţi, susţinători ai guvernului, de alimentarea violenţelor în timpul manifestaţiilor.

Fosta Miss Venezuela 2004, Monica Spers Mootz, a fost împuşcată alături de soţul ei în luna ianuarie. Pe 19 februarie, fosta Miss Turism Carabobo 2013, Genesis Carmona, a fost împuşcată mortal în timpul unui marş împotriva preşedintelui Maduro.

Pe viitor, Maduro promite că va continua abordarea socialistă deoarece ”cetăţenii Venezuelei se bucură de plaje, râuri şi munţi”.