Cartel Alfa: Dezbaterea pe Legea Salarizării Unitare, o parodie!

Reprezentanţii Cartel ALFA cer reluarea dezbaterilor pe tema legii salarizării unitare, susţinând că acestea sunt doar o parodie care urmăreşte să dea aparenţa de legitimitate unui proces de transfer cvasi-mafiot de privilegii.
Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei
Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" protestează public faţă de simulacrul de dezbatere publică cu privire la proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi faţă de procedura parlamentară, care nu respectă toţi paşii reglementaţi de lege pentru adoptarea actului normativ.

Potrivit Cartel Alfa, neasumarea răspunderii guvernului asupra iniţiativei legislative, aşa cum ar fi fost normal, a fost justificată public tocmai prin necesitatea suplimentării timpului pentru dezbatere, care „să dea forţa necesară” unei astfel de legi.

"În realitate, această aşa-zisă dezbatere este o parodie care nu urmăreşte decât să dea aparenţa de legitimitate unui proces de transfer cvasi-mafiot de privilegii", se arată în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Sindicaliştii mai atrag atenţia că în baza prevederilor legii, o mare parte a personalului bugetar urmează să beneficieze nu de o creştere, ci de o diminuare a drepturilor salariale. Astfel, deşi principiul "plată egală pentru muncă egală" este enunţat în proiectul de act normativ, el nu se aplică, legea instituind un tratament salarial diferit pentru cei care desfăşoară aceeaşi activitate şi acelaşi volum de muncă, în funcţie de interese şi afinităţi obscure.

Cel mai clar exemplu este tratamentul discriminatoriu şi netransparent pentru salariaţii din administraţia publică locală, prin excluderea acestora din grilele de salarizare. Astfel, se realizează o mare privatizare a administraţiei publice, patronate de interese politice. În locul profesionalizării administraţiei publice se doreşte o reîntoarcere în timp, la vremurile de dinainte de aderare, cu o administraţie politizată, slugarnică, slab pregătită, dar cu "conexiunile" potrivite", susţine Cartel ALFA.

Sindicaliştii acuză, de asemenea, modul discriminatoriu în care sunt trataţi bugetarii. Astfel, aleşilor locali, de la orice nivel, li se garantează prin proiectul de lege un salariu deosebit de bun, deşi ei sunt aleşi politic, neavând întotdeauna şi competenţele necesare postului. În schimb, angajaţii primăriei, care sunt selectaţi pe bază de competenţe, prin concurs, şi de multe ori deţin expertiză tehnică superioară celor aleşi, sunt încadraţi în funcţie de simpatiile sau antipatiile consiliului local, arată Cartel ALFA.

Reprezentanţii blocului sindical mai acuză că dezbaterile din Parlament pe legea salarizării unitare au loc pe "repede-înainte" şi nu respectă prevederile legale privind avizarea proiectelor de acte normative. Practic, termenul pentru avizul Consiliului Economic şi Social este 19 mai, însă Comisia de muncă din cadrul Senatului adoptă deja raportul, susţin sindicaliştii.

Mai mult decât atât, având în vedere că Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale nu este iniţiator al legii, neasumându-şi răspunderea asupra proiectului, nu înţelegem de ce trebuie să solicite respingerea unor amendamente ale altor miniştri din cadrul Guvernului.

În concluzie, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" solicită reluarea dezbaterilor în Parlament după adoptarea şi înaintarea raportului Consiliului Economic şi Social şi a tuturor instituţiilor care, potrivit legii, trebuie să emită un aviz asupra proiectului de lege.

"Acest lucru oferă parlamentarilor posibilitatea să consulte opinia partenerilor sociali şi a celorlalţi actori publici vizaţi, înainte de a adopta proiectul de lege, în spiritul principiilor social-democrate de bună guvernare şi responsabilităţii faţă de cetăţeni'', concluzionează sindicaliştii.