Casa Albă acuză Voice of America de transmitere a propagandei Partidului Comunist Chinez

Casa Albă, Washington, 23 ianuarie 2018
Casa Albă, Washington, 23 ianuarie 2018 (Charlotte Cuthbertson / Epoch Times)

Casa Albă a emis o declaraţie bizară, pe 10 aprilie, acuzând reţeaua de posturi de radio Voice of America (VOA), finanţată de contribuabili, că a promovat propaganda Partidului Comunist Chinez despre răspândirea virusului Wuhan.

"Secretomania Partidului Comunist Chinez a permis virusului mortal să se răspândească în întreaga lume", arată Casa Albă într-un comunicat. "Jurnaliştii ar trebui să raporteze faptele, dar VOA a amplificat propaganda Beijingului".

Casa Albă a citat două exemple de rapoarte VOA în sprijinul teoriei sale.

Primul exemplu indică un videoclip VOA postat pe Twitter pe 7 aprilie, care prezintă un spectacol de lumină în Wuhan, China, marcând presupusul sfârşit al carantinei de două luni, impuse asupra oraşului. Link-ul din tweet duce la un articol al Associated Press despre spectacolul de lumini. Clipul video include un credit Associated Press. VOA nu a fost singura publicaţie care a distribuit videoclipul.

Al doilea exemplu a indicat o imagine infografică realizată de VOA care compară numărul deceselor cauzate de virusul Wuhan în Statele Unite cu pretinsul număr de decese cauzate în China.

„După cum subliniază experţii în domeniul informaţiilor, pur şi simplu nu există nicio modalitate de a verifica exactitatea cifrelor din China”, se arată în declaraţia Casei Albe.

VOA a lansat o declaraţie detaliată care abordează acuzaţiile făcute de Administraţie, subliniind că a expus în mod regulat dezinformarea chineză legată de virusul Wuhan.

"Acoperim în profunzime dezinformarea şi inducerea în eroare de către China, atât în engleză cât şi în mandarină şi, în acelaşi timp, raportăm efectiv - aşa cum facem întotdeauna în toate cele 47 de limbi de difuzare - alte evenimente din China", a afirmat directorul VOA, Amanda Bennett, într-o declaraţie.

Bennett a menţionat că datele utilizate pentru compararea deceselor din China şi Statele Unite provin de la universitatea Johns Hopkins, o sursă folosită pe scară largă de alte mass-media. Declaraţia VOA include o listă substanţială de articole care propagă varianta oficială a regimului comunist, considerată falsă.

Epoch Times a raportat anterior mai multe indicii care sugerează că regimul comunist a minimizat grav severitatea focarului de virus Wuhan şi numărul total al deceselor cauzate de pandemia din China. Regimul s-a angajat simultan într-o campanie de propagandă globală pentru a-şi glorifica răspunsul la pandemie, subminând în acelaşi timp Statele Unite.

Potrivit Sashei Gong, fost director de filială din China la VOA, publicaţia are un ton de susţinere generală atunci când vine vorba de regimul comunist chinez, inclusiv despre subiecte vehiculate de organizaţii care transmit propaganda Partidului Comunist Chinez în străinătate - cum ar fi Institutele Confucius. Gong a sugerat că tonul poate fi rezultatul constrângerii autorităţilor comuniste de la Beijing, care convoacă adesea reporterii „pentru o discuţie” printre alte tactici de presiune.

„Acestea sunt tactici tipice. Afectează în mod inevitabil modul în care reporterii şi editorii gestionează lucrurile”, a declarat Sasha Gong, pentru NTD Television, adăugând că: „Mulţi oameni, după ce s-au întors din China, nu mai vor să facă raportări referitoare la China, afirmând că este prea periculos.”

Bennet a spus că, similar altor publicaţii americane, unei mari părţi a „personalului VOA i-a fost interzis să lucreze în China de către guvernul chinez”.