Casa Albă reimpune restricţiile de călătorie pentru membrii Partidului Comunist Chinez

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)
A.P.
03.12.2020

Administraţia Trump a emis, miercuri, directive care reimpun restricţii de călătorie pentru membrii Partidului Comunist Chinez (PCC) şi pentru familiile acestora. Măsura, care fusese luată în mijlocul Războiului Rece, a fost la un moment dat suspendată de autorităţile federale americane. Reimpunerea ei fusese anunţată de administraţia Trump cu luni în urmă.

Noile reglementări, ce intră în vigoare imediat, limitează valabilitatea maximă a vizelor de călătorie a membrilor de partid şi a rudelor apropiate ale acestora la o singură lună şi o singură intrare în SUA.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a precizat că valabilitatea vizelor membrilor de partid este redusă de la 10 ani la o lună. Până acum, orice cetăţean chinez putea solicita viză de intrare în SUA cu valabilitate până la 10 ani.

Potrivit unor surse care cunosc noile reglementări, acestea permit funcţionarilor americani să evalueze dacă cineva este sau nu membru de partid în China pe baza cererii de viză şi a interviului, dar şi a informaţiilor despre Partidul Comunist. Acest lucru înseamnă că noile măsuri îi vor afecta mai degrabă pe funcţionarii de rang înalt şi pe oamenii de afaceri chinezi cunoscuţi şi mai puţin pe milioanele de chinezi care sunt doar simpli membri de partid.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că decizia a fost luată ”pentru a ne proteja naţiunea de influenţa malignă a Partidului Comunist”. ”Timp de decenii am permis Partidului Comunist Chinez accesul liber şi nerestricţionat la afacerile şi instituţiile SUA, în timp ce privilegii similare au fost inaccesibile cetăţenilor SUA în China”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor