CASS pentru veniturile din chirii ar putea scoate din buzunarele proprietarilor 165 milioane de euro pe an

Blocuri de locuinţe. (Epoch Times România)
Epoch Times România
19.09.2013

Din 2014, persoanele care obţin venituri din chirii vor fi obligate să achite contribuţii la sănătate, ceea ce ar trebui să însemne pentru stat încasări în valoare de 165 de milioane de euro pe an. Potrivit Imobiliare.net, această sumă este pur teoretică, deoarece în practică românii s-au învăţat să nu declare contractele la Fisc sau să declare o sumă mult mai mică decât cea reală, iar statul va încasa mult mai puţin de pe urma acestei noi taxe.

„Dacă toate contractele de închiriere ar fi declarate la Administraţia Fiscală, statul ar putea încasa prin introducerea CASS-ului pentru proprietari sume substanţiale având în vedere că doar în Capitală sunt închiriate circa 80.000 de locuinţe”, a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

Luând în calcul o chirie medie lunară de 300 de euro pentru o locuinţă, am putea spune că proprietarii din Bucureşti încasează aproximativ 300 de milioane de euro într-un an. Dacă de anul viitor proprietarii din Bucureşti vor plăti contribuţii la Sănătate de 5,5%, atunci statul ar putea să obţină 16,5 milioane de euro din asigurările de sănătate, în condiţiile în care toate contractele ar fi declarate la Administraţia Fiscală.

Extrapolarea acestei sume la nivelul ţării înseamnă încasări ale statului din impozite, într-un singur an, în valoare de 165 de milioane de euro. Experţii din domeniul imobiliar sunt de părere că această suma este pur teoretică, deoarece în practică românii s-au învăţat să nu declare contractele la Fisc sau să declare o sumă mult mai mică decât cea reală, iar statul va încasa mult mai puţin de pe urma acestei noi taxe.

„Impunerea obligativităţii contribuţiei la asigurările de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din chirii ar avea efectele scontate doar dacă s-ar realiza în trei paşi. În primul rând, este nevoie de fiscalizarea tuturor contractelor şi adoptarea unor măsuri proactive care să încurajeze atât proprietarii, cât şi chiriaşii să-şi înregistreze contractele la Fisc. În al doilea rând, ar trebui să se stabilească o bază de impozitare, o grilă în funcţie de care statul să calculeze impozitele şi taxele pe care doreşte să le încaseze, iar această grilă să fie ancorată în realitate, şi abia apoi să încerce să se impună o nouă taxă. Toate aceste măsuri ar trebui prinse într-o lege specială a chiriilor care să protejeze atât proprietarii, cât şi chiriaşii, de discuţii sau probleme care apar în mod frecvent în timpul derulării unui contract de închiriere, lege care să ajute piaţa închirierilor, dar care să reglementeze şi aspectele privind impozitele dorite de Guvern”, a declarat Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.

În ceea ce priveşte baza de calcul, Ministerul de Finanţe a întocmit un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă în acest sens, iar potrivit documentului publicat pe data de 12 septembrie 2013, un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurări de sănătate cu o sumă cuprinsă între 41 şi 611 lei pe lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor