Cătălin Prisăcariu: Biriş hăituieşte săracii cu taxe, dar are off shore în Cipru ca să evite taxele

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş hăituieşte săracii cu taxe, dar are off shore în Cipru ca să evite taxele în România, scrie jurnalistul Cătălin Prisăcariu, într-un articol publicat în kmkz.ro.
Jurnalistul Cătălin Prisăcariu
Jurnalistul Cătălin Prisăcariu (paginadepolitica.ro)

Dezvăluirea jurnalistului vine după interviul acordat de Gabriel Biriş publicaţiei Republica.ro în care acesta avertiza că anul care vine vor fi scoase la lumină o parte dintre "fantomele fiscale" ale României, adică persoanele care trăiesc fără venituri declarate la Fisc. Detalii aici.

"Cum poţi să zici „am trăit fără nici un venit” timp de şase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăieşti şase luni fără să câştigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câştigat, ci de faptul că nu ai declarat? Şi atunci pentru persoanele care timp de şase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de "fantome", declara Gabriel Biriş.

Cătălin Prisăcariu îl critică pe secretarul de stat pentru poziţia asumată:

"Vasăzică, Biriş a identificat sursa majoră de evaziune fiscală care îngroapă ţara: sărăntocul care trăieşte fără venituri. Adică nu fără venituri, ne luminează Biriş, ci fără să-şi declare veniturile alea şi fabuloase, şi neimpozitate. Deci nu marile companii care fac o evaziune de milioane de euro (...), nu bagabonţii conectaţi politic care fac returnări ilegale de TVA tot de milioane de euro şi nuţeparii care fură cu licitaţii trucate sunt responsabili de neîncasarea taxelor şi impozitelor la buget, ci amărăştenii care muncesc cu ziua şi nu declară sutele alea de lei oneroase primite lunar.

Să zicem, însă, că Biriş are dreptate şi toţi ăia care nu au niciun venit declarat luni la rând sunt nişte evazionişti veroşi. Când se apucă public să-i pună la stâlpul infamiei fiscale, e musai că Biriş trebuie să fie o lumină moral-fiscală orbitoare. (...) Păi, să cercetăm. Din sumedenia de firme pe care le deţine (împreună cu alţi avocaţi de succes care-şi plătesc taxele până la ultimul bănuţ, fireşte), nouă ne-a atras atenţia una. Este vorba de Fusilier Ltd. Adică Limited."

Fusilier Limited, deţinută în proporţie de 25% de Gabriel Biriş, este o societate off shore cipriotă, "adică o societate comercială folosită de băieţii deştepţi nu ca să facă evaziune fiscală, fireşte, ci doar ca să evite impozitele statului în care firma face afaceri".

În cazul de faţă, Fusilier Limited era (în 2008) co-proprietar al unei firme româneşti (Trinoro Achiziţii SRL). În cazul în care o firmă românească deţinută de un off shore are profit, acest profit se repartizează off shore-ului, adică acţionarului/proprietarului firmei.

Numai că off shore-ul nu plăteşte impozit pe profit în conformitate cu legea română (adică mult), ci foarte puţin, în conformitate cu legea statului în care a fost înfiinţat (Cipru, în cazul nostru). Practic, statul român nu primeşte nici un impozit pe profit de la off shore. Nimic, zero.

"Taman invers decât la evazioniştii ăia (...) pe care-i omoară Biriş: ăia cică nu plătesc impozite pentru că nu şi-ar declara veniturile, dar off shore-ul lui Biriş declară venituri (din profit), însă nu plăteşte nimic statului român. Legal. Ei, vedeţi? Asta se cheamă optimizare fiscală, nu evaziune", scrie Cătălin Prisăcariu.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici