Câte cutremure au fost de la începutul anului în România

Institutul de Fizică a Pământului, aparatură de dedectare şi măsurare a seismelor
Institutul de Fizică a Pământului, aparatură de dedectare şi măsurare a seismelor (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
21.01.2013

Ultimul cutremur din România s-a înregistrat în zona Vrancea, în noaptea de duminică spre luni, şi a avut magnitudinea de 2,7 grade, după cum a informat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a produs la ora 3.45, la o adâncime de 132 de kilometri. Coordonatele exacte ale cutremurului sunt 45,47 grade latitudine nordică şi 26,45 grade longitudine estică.

De la începutul acestui an, s-au produs peste 20 de cutremure de mică intensitate în România.

Anul 2013 va fi bogat în cutremure de mică intensitate, dar nu se poate aprecia dacă va apărea la un moment dat şi unul mai mare, conform estimărilor seismologilor, informează B1 TV.

În fiecare lună se vor înregistra, în medie, aproximativ 15 cutremure de intensitatea scăzută şi moderată.

„Dacă e să facem o prognoză pentru anul 2013, noi, seismologii, ştim foarte bine că activitatea seismică în Vrancea produce cam între 10 şi 20 de cutremure pe lună”, a declarat directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.

Un cutremur de intensitate mare nu poate fi estimat cu mai mult timp înainte.

„Deci cutremurele mari sunt mult mai rare, pe măsură ce magnitudinea creşte, probabilitatea lor de apariţie este mai mică, şi deci nu este obligatoriu ca în 2013 să avem cutremure mari. Un cutremur poate să apară din punctul acesta de vedere oricând. Nu putem exclude nici această posibilitate, din păcate”, a apreciat Radulian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor