Căutând clarificarea crizei din China

Gary Feuerberg
21.07.2012

Washington. Ultimele patru luni în China au fost caracterizate de un haos neobişnuit de mare chiar şi pentru China, acesta fiind o perioadă de tranziţie a Chinei spre altă conducere de partid care va avea loc în toamnă. Am văzut o tentativă de trădare la nivel înalt la Consulatul Statelor Unite de către Wang Lijun, demiterea unui oficial important al Partidului Comunist - Bo Xilai - , precum şi dramatica evadare din starea de arest la domiciliu şi obţinerea de refugiu la Ambasada Statelor Unite a avocatului nevăzător pentru drepturile omului Chen Guancheng.

Pentru a găsi sensul acestor evenimente, precum şi al altora, The Epoch Times a sponsorizat un for de discuţii pe Dealul Capitoliului, la data de 19 iulie. Participanţii au căutat să plaseze evenimentele dramatice recente în contextul mai larg al tensiunilor din cadrul conducerii Partidului Comunist Chinez (PCC). Discuţia a avut rolul de a aprofunda înţelegerea evenimentelor petrecute de curând, prin luarea în considerare a factorilor ce nu sunt puşi în discuţie în mod normal: evitarea răspunderii oficialilor PCC pentru încălcări ale drepturilor omului care sunt strigătoare la cer.

Povestea evenimentelor de astăzi ne duce înapoi în timp, la luarea deciziei de a persecuta Falun Gong acum 13 ani, spune Matthew Robertson, redactor pentru ediţia ziarului Epoch Times în limba engleză.

Când liderul PCC Jiang Zemin a hotărât să elimine Falun Gong, care avea între 70 şi 100 de milioane de susţinători, o parte a membrilor Comitetului Permanent din cadrul Biroului Politic nu a sprijinit această propunere. Jiang a crezut că în trei luni se va fi isprăvit campania. Însă, când practicanţii s-au dovedit a fi puternici, a trebuit ca el să creeze în cadrul partidului un centru separat de putere, compus din oficiali care să execute persecuţia şi să îi fie loiali. Acesta era Comitetul de Afaceri Politice şi Legislative (CAPL).

Puterea CAPL a sporit enorm de când s-a format această instituţie. O justificare ideologică pentru creşterea sa este doctrina Menţinerii Stabilităţii, spune Yiang Xia, directorul departamentului pentru politică şi cercetare cu Human Rights Law Foundation, având sediul la Washington.

Deşi conceptul menţinerii stabilităţii a apărut în anii 1990, a devenit un mare punct focal al activităţii CAPL, a afirmat Xia. CAPL suprimă orice fel de opoziţie şi orice om numit duşman de către guvern, în funcţie de această doctrină. În mod ironic, tacticile sale de forţă creează mai multă instabilitate, a spus Xia. Însă asta se potriveşte cu CAPL, a mai explicat Xia. „Când apar mai multe tulburări sociale şi au loc mai multe evenimente de masă, justiţiarii pot cere mai multe fonduri, mai mult personal şi mai multă putere”, a precizat el.

În ceea ce priveşte dezvoltarea CAPL, Jiang Zemin a căutat să-şi menţină puterea prin crearea unei facţiuni care să îi fie loială. Este de înţeles că facţiunea lui Jiang nu ar dori să piardă puterea şi, prin urmare, să fie trasă la răspundere pentru persecuţia împotriva Falun Gong.

„Odată recunoscute, crimele comise prin persecutarea Falun Gong, vor ameninţa existenţa Partidului Comunist”, a spus Robertson.

Odată ce o persoană înţelege dinamica acestei facţiuni şi raţiunea sa de a exista, evenimentele recente apar mai puţin ca întâmplări şi pot fi explicate. Wang Lijun, şeful poliţiei din Chongqing, a fugit la Consulatul American aducând informaţii despre o lovitură de stat pe care Bo Xilai şi Zhou Yongkang o puseseră la cale şi era menită să aibă loc după ce Xi Jinping devenea liderul PCC.

Robertson a spus că tentativa de lovitură de stat a fost confirmată în mod independent de către Bill Gertz, un reporter din Statelor Unite şi de către sursele Epoch Times.

Reportajele mass-media arată conflicte interne în China. Roberston a spus că asta este greşit şi înşelător. „Aceasta nu este o manevră parlamentară. Este ceva extrem de serios. Înainte să se termine asta, am putea foarte bine să fim martori la execuţii”. a afirmat Robertson.

„Înlăturarea lui Bo Xilai este o lovitură devastatoare adusă facţiunii pe care a format-o Jiang Zemin pentru a persecuta Falun Gong”, a observat Robertson. Fără ca Bo Xilai sa îl înlocuiască pe Zhou Yongkang în Comitetul Permanent şi în calitate de lider CAPL, baza puterii pe care a construit-o Jiang pentru a se proteja pe sine şi propria facţiune se prăbuşeşte.

Recoltarea de organe

Crimele de care nu vrea să răspundă această facţiune sunt legate de recoltarea forţată de organe, pe viu, ce se petrece în China. Wang Lijun, Bo Xilai şi Zhou Yongkang au fost puternic implicaţi în operaţiunile de recoltare a organelor.

Dr. Damon Noto, purtător de cuvânt pentru Doctors Against Forced Organ Harvesting, a spus că, în timpul perioadei dintre 2001 şi 2008, numărul de transplanturi a „explodat.” Grupul său de medici preocupaţi de problemă au rămas perplecşi când au aflat de unde provin organele. În Statele Unite, timpul mediu de aşteptare este de un an şi jumătate.

China mai efectuează şi multe transplanturi de cord şi ficat, pentru care donatorii sunt mult mai greu de găsit.

În final, în 2005, regimul a recunoscut că majoritatea organelor, ajungând până la 95%, provin de la prizonieri executaţi. „Singura ţară din lume care permite practica de recoltare de organe de la prizonieri”, a afirmat Noto.

El a mai spus că totuşi, cifrele nu au corespuns. În Statele Unite, ai nevoie de 15 - 20 de donatori pentru a găsi organe compatibile. Ca să se efectueze în China anual 10.000 de transplanturi de organe prelevate de la donatori oarecare, la fel ca în Statele Unite, ar fi nevoie de 150.000 de donatori, a precizat Noto.

David Kilgour, fost secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific (2002-2003), coautor împreună cu David Matas al cărţii „Recoltarea sângeroasă: uciderea practicanţilor Falun Gong pentru organele lor”, a spus că a vorbit cu un chirurg numit dr. Tan, care i-a comunicat că a fost nevoie de 8 transplanturi diferite de rinichi pentru a găsi compatibilitatea pentru un pacient - un turist străin - care a venit pentru transplant. Kilgour a conchis că opt oameni erau ucişi până să fie găsită compatibilitatea cu un organism.

Noto a ajuns la concluzia că „Majoritatea organelor provin de la prizonieri de conştiinţă”. Este evident că cel mai mare grup persecutat este Falun Gong. Creşterea numărului de transplanturi din China coincide cu persecuţia care a început în 1999.

„Luna trecută am raportat apeluri efectuate către lideri principali ai Partidului Comunist, întrebând despre recoltarea de organe. Nimeni nu a negat faptul că ştia despre recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong”, a spus Robertson.

Kilgour a chemat „guvernele societăţilor libere şi sectoarele lor private” să examineze de ce sprijină încălcările valorilor universale „pentru a spori comerţul şi afacerile cu China”.

„O Chină democratică nu ar omorî cetăţenii Falun Gong în lagăre de muncă forţată”, a spus el.

Noto a observat că existau zvonuri conform cărora Wang Lijun ar fi oferit informaţii despre recoltarea de organe funcţionarilor de la consulatul Statelor Unite. A cerut Departamentului de Stat să publice orice fel de informaţii pe care le deţin despre atrocităţile în ce priveşte recoltarea forţată de organe, pe viu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor