Cazul Olguţa Vasilescu. Cum îşi încalcă PSD propriul cod de integritate

Deşi este urmărită penal pentru corupţie, primăriţa Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, rămâne opţiunea PSD pentru locale în ciuda faptului că propriul cod de integritate al partidului interzice o astfel de situaţie.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Adoptat în decembrie anul trecut cu mare fast, codul de integritate al PSD se dovedeşte a fi mai degrabă decorativ. Deşi documentul prevede clar că partidul nu poate să susţină un membru urmărit penal pentru dare sau luare de mită în vederea ocupării unor funcţii politice sau administrative, cazul Liei Olguţa Vasilescu demonstrează contrariul.

Urmărită penal pentru luare de mită (4 infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracţiuni) şi spălare de bani, primăriţa Craiovei a fost reţinută, ulterior plasată în arest la domiciliu, pentru ca în final - miercuri - să scape de tot de măsurile preventive, fapt ce îi permite să îşi vadă în continuare liniştită de bătălia electorală.

Potrivit hotnews.ro, a doua zi după ce a fost reţinută, când încă nu se ştia exact dacă aceasta va rămâne sau nu la Beciul Domnesc, preşedintele PSD liviu Dragnea evita să spună clar dacă Olguţa Vasilescu mai rămâne sau nu candidatul PSD pentru Primăria Craiovei, având în vedere încălcarea evidentă a criteriilor de integritate, afirmând că o astfel de decizie mai poate aştepta.

Pe de altă parte, şeful executiv al PSD, Valeriu Zgonea, deja vehicula numele a doi posibili înlocuitori pentru primăriţa Craiovei: preşedintele organizaţiei de Dolj, Claudiu Manda, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa.

După ce a scăpat de arestul la domiciliu şi şi-a redobândit libertatea de mişcare, Olguţa Vasilescu a anunţat că va candida în continuare la locale, chiar dacă asta înseamnă să intre în cursa electorală fără susţinerea partidului.

"Un prieten mi-a spus ieri, când i-am spus că vreau să candidez la Primăria Craiova chiar şi din postura de independent dacă partidul găseşte un alt candidat, că sunt nebună. Probabil. Dar eu cred că trebuie să mai fie şi astfel de oameni în România, chiar dacă se spun tot felul de lucruri despre ei", declarat miercuri primăriţa.

A doua zi după anunţul Olguţei Vasilescu, Liviu Dragnea anunţa oficial poziţia partidului: "Transmit colegei şi prietenei mele Olguţa Vasilescu că ea rămâne în continuare candidatul PSD, indiferent ce a spus unul sau altul".

La rândul său, preşedintele interimar al PSD Bucureşti, Gabriela Firea, i-a dat asigurări Olguţei Vasilescu că "nu s-a pus nicio secundă problema în Biroul Permanent Naţional sau în discuţii informale ca doamna primar Lia Olguţa Vasilescu să nu fie susţinută de PSD".

"Este o onoare pentru noi să fie candidatul nostru pentru Craiova. Eu, personal, îmi cer scuze, în numele colegilor, pentru faptul că doamna Vasilescu a putut să înţeleagă din anumite declaraţii de presă că cineva din PSD se gândeşte la un alt candidat. Sub nicio formă. Ne mândrim cu ea şi sunt convinsă că toţi oamenii din Craiova o iubesc şi mai mult acum când au văzut încă o dată că este un om puternic, un om care a făcut foarte multe pentru Craiova şi va face cu siguranţa în continuare", a declarat Firea.

În final amintim ce zicea liderul social-democraţilor pe 18 martie întrebat dacă unul dintre candidaţii PSD la locale respectă criteriile de integritate ale partidului: "Toată lumea respectă Codul de integritate".