Cazul Săftoiu, Antonescu şi lecţia liberalului Patriciu

Crin Antonescu
Crin Antonescu (Epoch Times România)

A început sezonul excluderilor în PNL. Prima pe listă, Adriana Săftoiu, care a îndrăznit să aibă opinii critice la adresa şefului de partid, a fost dată afară din motiv de incompatibilitate de idei cu partidul. Curată democraţie internă! Se spune că urmează Tăriceanu, Orban şi Chiliman. Apoi Crin va fi liderul suprem şi va putea să conducă autoritar ce a mai rămas din partidul istoric al Brătienilor.

PNL a obţinut sub conducerea lui Crin Antonescu cel mai bun scor electoral al său, spun apropiaţii actualului preşedinte. Nici nu ne mai putem aştepta ca, după ce USL a câştigat zdrobitor alegerile, să mai poată mişca cineva în tabăra liberală. Scaunul lui Crin pare asigurat, iar drumul spre Cotroceni netezit – dacă nu cumva PSD se va gândi brusc că doreşte postul de preşedinte pentru Sorin Oprescu sau – surpriză - chiar pentru Victor Viorel Ponta.

Acest trend electoral nemaipomenit al PNL-ului se datorează însă, în mare măsură, contextului de respingere puternică a lui Traian Băsescu şi a PDL-ului. La alegerile parlamentare, s-a votat masiv împotriva acestora, indiferent cine erau contracandidaţii, indiferent dacă era vorba de secretara lui Dragnea sau de penali precum Ion Stan. Deci, n-a fost un vot de entuziasm faţă de personalităţile marcante ale liberalilor precum Crin Antonescu sau inculpatul Relu Fenechiu. Sau un vot pentru ideile PNL, cu care a fost în totală contradicţie doamna Săftoiu. Apropo, care sunt acestea? De când Antonescu a preluat conducerea partidului a avut o singură idee centrală mestecată şi declinată în fel şi chip: "să scăpăm de Băsescu şi de clica lui". Iar singurul scop al formaţiunii a fost ajungerea la putere pentru ca liderul liberal să ajungă repede la Cotroceni, iar Fenechiu să prindă şi el un portofoliu de ministru.

Fostul premier Tăriceanu a deplâns faptul că PNL nu a prezentat un program propriu de esenţă liberală în campania electorală pentru alegerile parlamentare. El a fost singurul lider liberal care a prezentat un plan de măsuri pentru relansarea economiei. Tot el a susţinut că drumul PNL se va despărţi la un moment dat inevitabil de PSD, diferenţele ideologice rămânând importante. Ca urmare, a fost mustrat de conducătorul suprem, Crin Antonescu. Când a declarat că şefii liberali nu trebuie să se lanseze în retorici virulent anti-europene, Antonescu a spus că este manipulat. Călin Popescu Tăriceanu este de multă vreme pe lista neagră a lui Crin. Acesta a reuşit să-l învingă prin alegeri democratice interne, însă tot se mai teme de el. Ca urmare, acesta a fost marginalizat. Nici vorbă să fie propus pentru vreun minister, pentru că nu e fidel.

Delict de opinie

Adriana Săftoiu, venită din tabăra lui Băsescu şi curtată călduros de Antonescu ca să candideze la parlamentare, a fost exclusă pentru că a îndrăznit să critice modul în care este condus PNL de Antonescu, alianţa cu PSD şi cu PC. Faptul că un grup restrâns de apropiaţi ai lui Crin iau toate deciziile, ocolind adesea structurile de conducere, şi că nu se acceptă nicio părere diferită aminteşte de Partidul Comunist, nicidecum de libertatea de exprimare, fundamentală în liberalism.

Dar profesorul de istorie din Niculiţel, care chiulea şi atunci şi care s-a remarcat şi ca parlamentar prin lipsă, învaţă tot mai mult de la şcoala comunistului şi turnătorului, Dan Voiculescu. A impus partidului o alianţă cu PC-ul care a trecut prin toate bărcile şi pare să răspundă cu sfinţenie la ordinele şefului Antenelor. Ideile lui de conducere a PNL-ului sunt direct inspirate din gândirea acestuia. Ce să mai spunem de alianţa cu PSD, care înlătură orice considerente doctrinare în scopul ajungerii la putere.

Adriana Săftoiu îl acuza pe Antonescu într-un articol de pe Vox Publica de "comportament narcisiac şi egolatru". Din păcate, formularea caracterizează foarte bine un om cu idei puţine şi o sete mare de putere pentru care primează interesul său, imaginea sa, puterea sa. Restul nu contează, nici măcar electoratul PNL. Odată ce a obţinut puterea absolută – cu Dragnea, cu Voiculescu şi cu oricine altcineva – tiranul continuă paradoxal să se simtă ameninţat şi se teme de disidenţă. Orice critică la adresa sa este un atac la adresa partidului.

Cei care l-au ajutat să ajungă în vârf sunt potenţiali trădători, în închipuirea sa. Aşa s-a întâmplat şi cu Ludovic Orban care a fost unul dintre principalii săi susţinători atunci când a candidat la şefia PNL, dar apoi a fost marginalizat pentru că a îndrăznit să-l contrazică, să aibă o altă opinie. La fel, conducerea filialei PNL sector 1 a fost schimbată din temelii de Antonescu, pentru ca să scape de primarul Chiliman şi să-şi pună oamenii care-i sunt fideli în locul unora care au opinii poate diferite, dar au şi realizări. Dacă va urma cu adevărat excluderea lui Tăriceanu, Orban şi Chiliman, măcar să-şi asume Crin această decizie. Să nu ne spună apoi că i-a demis organizaţia, ci că au comis un delict de opinie şi un atac faţă de el ca lider suprem.

Din păcate, acest mod de a conduce PNL, după chipul şi asemănarea lui Crin, duce tot mai mult la o marginalizare a valorilor partidului. Acesta îşi pierde identitatea, devenind o anexă a PSD şi a lui Dan Voiculescu. În timp ce personalităţi liberale adevărate precum istoricul Neagu Djuvara şi Radu Câmpeanu sunt batjocorite şi marginalizate, sunt promovate figuri sinistre care n-au nimic de-a face cu liberalismul.

Cooptarea lui Gigi Becali, cunoscut pentru grosolănie şi limbaj violent, spune şi ea ceva despre actualul lider al PNL. Aşa vede el prototipul de candidat liberal – cu bani mulţi, să cotizeze la partid şi să şteargă pe jos cu adversarii săi din partid şi din afară. Acestea sunt valorile lui Crin Antonescu. Apropo, ar trebui să-l demită şi pe Becali care a declarat că vrea să ajungă preşedinte PNL – deci atentat direct la postul său. Dar nu, nu se poate să renunţe la Războinicul Luminii că doar acesta nu este deloc în contradicţie cu ideile PNL-ului condus de Antonescu.

Ce i s-a întâmplat lui Patriciu, ar trebui să fie o lecţie pentru Antonescu. Introducerea unui stil de conducere comunist, mascat sub mantia subţire a liberalismului, nu va putea să salveze nici PNL şi nici pe liderul suprem Crin Antonescu odată ce va începe prăbuşirea.

PNL arată ca un SRL tot mai trist. Cu aceleaşi figuri gri de fideli ai liderului Crin. Fenechiu, Radu Stroe, Norica Nicolai, Daniel Chiţoiu, Eugen Nicolaescu. Unde sunt cadrele tinere şi competente ale partidului de cadre?

Adriana Săftoiu nu era un lider cu greutate în PNL, dar ca simplu membru a dovedit mai mult curaj şi onoare decât aceştia. Când toţi parlamentarii PNL au declarat că-şi dau demisia din Parlament în semn de solidaritate cu manifestanţii din Piaţa Universităţii, care protestau faţă de măsurile de austeritate ale guvernului Boc, ea a fost singura care s-a ţinut de cuvânt. Colegul ei de pe lista neagră a lui Crin, Ludovic Orban, a fost primul care a dat înapoi. Ce să mai vorbim de liderul Antonescu care a declarat că, dacă Băsescu nu este demis la referendum, se retrage de pe scena politică.

Dincolo de acest aspect foarte important, cazul Săftoiu arată o mare deficienţă a ideii de disciplină de partid. Parlamentarii trebuie să voteze în bloc cum vrea un grup restrâns de lideri, să se alinieze la interesele acestora, în caz contrar fiind ameninţaţi cu excluderea. Iar aceasta din urmă poate fi oricât de arbitrară. Adriana Săftoiu nici n-a fost chemată să dea explicaţii pentru declaraţiile făcute. N-a existat nicio comisie internă a partidului care s-o judece. Organizaţia PNL Prahova a considerat că este în contradicţie cu nobilele idei şi valori liberale, neprecizând care sunt ele, şi gata.

Modelul Patriciu

Că tot veni vorba. Şi Dinu Patriciu, marele om de afaceri şi dătător de lecţii liberale a fost membru al organizaţiei de Prahova. Şi el l-a ajutat pe Crin să ajungă preşedinte şi a devenit apoi unul dintre inamicii săi, propuşi pentru excludere. Dar atunci filiala Prahova l-a apărat pe magnatul petrolului cu toate mijloacele.

De asemenea Patriciu a aplicat liberalismul, al cărui teoretician dar mai ales practician de marcă se reclamă, la trustul său de presă, la fel cum a făcut-o Crin în PNL. A fost o perioadă lungă în care Patriciu dădea lecţii de capitalism, liberalism şi economie ca editorialist al ziarului său. În timp ce predica libertatea de gândire, de acţiune, de expresie, de iniţiativă, respectul pentru angajaţi, trustul era condus autoritar de un director general care jignea jurnaliştii şi-i trata ca pe sclavi, nu ca pe angajaţi sau oameni.

Toţi jurnaliştii care nu acceptau abuzurile, sau care vroiau drepturi, de exemplu încercau să se înscrie într-un sindicat, erau excluşi, nefiind în concordanţă cu ideile companiei.

Ideea principală era ca şi la Antonescu obţinerea cu orice preţ a puterii şi strivirea adversarilor - ca toate produsele să ajungă numărul 1 pe segmentul lor, cât mai repede, cu cât mai puţine investiţii în angajaţi posibil. Nu conta că aceiaşi oameni trebuiau să presteze mai multă muncă pentru mai multe produse pentru aceiaşi bani. Ce conta însă era poziţia dominantă, inclusiv prin destructurarea concurenţei prin racolarea masivă de oameni. A urmat o supraextindere, cu tot mai multe produse, cheltuieli şi datorii tot mai mari. Patriciu a renunţat să mai dea lecţii de economie după ce a falimentat Mic.ro şi toate afacerile pe care NU le-a făcut cu statul. Până la urmă omul de afaceri liberal s-a retras de tot din presă. Ce i s-a întâmplat lui Patriciu, ar trebui să fie o lecţie pentru Antonescu. Introducerea unui stil de conducere comunist, mascat sub mantia subţire a liberalismului, nu va putea să salveze nici PNL şi nici pe liderul suprem Crin Antonescu odată ce va începe prăbuşirea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii