CC a Moldovei îşi declină competenţa în problema retragerii cetăţeniei lui Băsescu

Potrivit legislaţiei în vigoare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa instanţelor judecătoreşti. CCM şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii Supreme de Justiţie.
Judecătorii Curţii Constituţionale din Moldova.
Judecătorii Curţii Constituţionale din Moldova. (constcourt.md)

Curtea Constituţională (CCM) a restituit marţi, deputatului PLDM Grigore Cobzac, sesizarea depusă la 6 ianuarie privind controlul legalităţii decretului şefului statului, Igor Dodon, de retragere a cetăţeniei R. Moldova fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, deoarece aceasta a fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, Curtea a indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova prevede explicit procedura de contestare a decretelor şefului statului în problemele cetăţeniei: „Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare".

Prin urmare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătoreşti.

În acest context, CCM a menţinut jurisprudenţa sa anterioară făcând referire la Decizia pronunţată de Curte la 12 octombrie 2016 pe marginea sesizării deputaţilor Igor Dodon, Vladimir Ţurcan, Vlad Bătrîncea şi Vasile Bolea privind acordarea la 9 iunie 2016 a cetăţeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu, iar sesizarea parlamentarilor menţionaţi a fost declarată inadmisibilă pentru exercitarea controlului constituţionalităţii susţinându-se că Decretul contestat face obiectul unui litigiu în contenciosul administrativ ce este de competenţa instanţelor de judecată.

Amintim că preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, unul dintre adversarii ideii de reunificare a Moldovei cu România, a semnat la 3 ianuarie, decretul privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova fostului preşedinte român, Traian Băsescu, nu însă şi a soţiei acestuia, Maria Băsescu. De menţionat ar fi faptul că până la acest moment nici primul ministru Pavel Filip, nici preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi niciun alt lider al partidelor de la guvernare nu au venit cu o reacţie la decretul semnat de şeful statului.