CCR le pune pofta-n cui aleşilor locali. Legea pensiilor speciale, neconstituţională

Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost din nou declarată neconstituţională de judecătorii CCR.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Aleşii locali şi-au pus din nou pofta în cui. Pentru a doua oară consecutiv, Curtea Constituţională a României a decis că actul normativ care le oferea pensii speciale nu respectă Legea fundamentală.

La finele lunii iunie, Guvernul Cioloş a sesizat din nou Curtea Constituţională pe tema legii pensiilor aleşilor locali pe motiv că nu reiese clar cum ar urma să fie finanţate aceste pensii care nu respectă principiul contributivităţii.

"Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituţională. Am semnat acest document pentru că în continuare din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanţate aceste pensii sau indemnizaţii speciale. Ele, aşa cum e prevăzută legea, ar urma să impacteze bugetul de stat pentru că şi bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, şi pe de altă parte nu se respectă principiul contributivităţii, legea şi astea ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curţii Constituţionale să clarifice dacă aceste elemente care în continuare sunt menţinute în lege sunt constituţionale", a declarat Dacian Cioloş.

Premierul a atras atenţia că pensiile speciale acordate anumitor categorii ocupaţionale riscă să afecteze pe termen mediu şi lung sustenabilitatea sistemului de pensii din România.

Amintim că, la începutul anului, legea pensiilor speciale pentru aleşii locali fusese găsită neconstituţională de CCR. Fără să se lase însă descurajaţi atunci de decizia Curţii şi de faptul că Guvernul a contestat iniţiativa, pe motiv că nu sunt bani la buget, aleşii ţării au refăcut proiectul şi l-au reintrodus în circuitul legislativ, iar în urmă cu câteva zile, după cum se vede, a trecut de Parlament şi merge spre promulgare.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar banii vor fi alocaţi de la bugetul local, însă există şi posibilitatea ca Ministerul Dezvoltării să elaboreze norme.

Pe 19 ianuarie, Curtea Constituţională, sesizată tot de Guvern, a constatat că legea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, precum şi a celor care consacră interdicţia aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare.

De legea pensiilor speciale pentru aleşii locali ar urma să beneficieze circa 16.000 de persoane. În baza actului normativ, ce a stârnit critici vehemente din partea societăţii civile, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi pensii speciale de până la 6.500 de lei. Printre beneficiarii acestei legi s-ar putea număra şi foştii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Andrei Chiliman etc. dacă nu sunt condamnaţi definitiv, condamnarea definitivă la închisoare fiind unicul criteriu în baza căruia foştii aleşi sunt tăiaţi de la pensiile menite să răsplătească eforturile lor ca aleşi locali.