Ce ascunde "reforma" PSD? Cristian Bodea: O luptă între "lupii" lui Ponta şi "dinozaurii" lui Dragnea

Senatorul PNL Cristian Bodea
Senatorul PNL Cristian Bodea (facebook.com/Cristian Bodea)

În PSD bate vântul schimbării. Excluderi, suspendări, scandal, demisii, ameninţări, planuri de diminuare a puterii locale şi centrale, discuţii despre reformă şi dezlipirea etichetei de comunism - sunt doar o parte dintre ingredientele care reflectă agitaţia post-alegeri din tabăra social-democraţilor. Dar ce înseamnă această "reformă"? Senatorul Cristian Bodea o descrie, într-un interviu pentru Epoch Times, drept o luptă pentru putere între tabăra "lupilor tineri" ai lui Victor Ponta şi cea a "dinozaurilor bătrâni" ai lui Liviu Dragnea.

"Nevoia de reformă într-un partid vine, de obicei, când partidul nu are un lider puternic. Ori, înfrângerea lui Ponta la prezidenţiale i-a zdruncinat autoritatea în PSD. La fel ca şi Crin Antonescu, el a fost ales ca locomotivă pentru baronii locali, un super-politician care să îi ducă pe ei la Puterea naţională. Şi ambii au fost ţinuţi acolo atât timp cât ofereau perspective sigure de victorie. Când baronii PNL au văzut că nu mai pot accede la Putere cu Crin, l-au dat jos din fruntea trenului liberal şi l-au adus pe Iohannis", a opinat senatorul PNL.

Această poveste s-a mai întâmplat în PNL, susţine Cristian Bodea, amintind de cazurile Stoica, Stolojan şi Tăriceanu, adică a tuturor preşedinţilor din partid. De altfel, nici în cazul PSD lucrurile nu au stat diferit. Acelaşi tip de mecanism a fost aplicat şi în ceea ce-l priveşte pe Ion Iliescu sau pe Mircea Geoană, iar "acum îi vine rândul lui Ponta."

În ciuda faptului că Victor Ponta şi Liviu Dragnea dau impresia că lucrează împreună pentru a reforma partidul şi pregătesc, după cum spunea Dragnea, "surprize plăcute" în perioada care a rămas până la congresul din martie 2015, senatorul liberal susţine că, de fapt, asistăm la o luptă voalată între cei doi centri de putere pe care aceştia îi reprezintă.

"Practic, "reforma" într-un partid este o luptă pentru putere între mai multe tabere care încearcă să preia maneta de conducere de la locomotiva ruginită. Ponta s-a menţinut "tare" prin lupta anti-Băsescu şi prin stăpânirea Guvernului. Dacă pierdea la un scor strâns, nu ar fi avut nimeni curajul să îi sară la gât, pentru ca PSD nu ar fi avut scăderi bruşte în sondaje. Surpriza din turul doi, însă, a fost un şoc ce a zguduit trenul PSD şi l-a cam deraiat. Asta le-a dat celor din tabăra anti-Ponta ocazia să încerce să îl înlăture. Pentru că se ştie demult, în PSD funcţionează două tabere mari, cea a lupilor tineri ai lui Ponta şi cea a dinozaurilor bătrâni ai lui Dragnea. Era doar o chestiune de timp şi de moment prielnic până acestea ar fi ajuns la confruntare deschisă", a explicat Cristian Bodea.

Un exemplu în acest sens este iniţiativa premierului de a introduce o limită de două mandate consecutive pentru aleşii locali şi parlamentari, care este fluturată de acesta pentru a-i speria pe baronii lui Dragnea. "Baronii au voturi la Congres, el are voturi în Parlament. Mă atacaţi, retaliez!", a subliniat senatorul.

Senatorul a afirmat că cei doi lideri PSD s-au coalizat de conjuctură, însă lupta se înteţeşte în spatele scenei. Dacă ar deveni evidentă, ar duce la o cădere în sondaje a PSD, iar cele două tabere vor să evite un astfel de lucru, aşa că vând o imagine falsă electoratului.

Întrebat de ce, dacă există această luptă între cele două tabere, Liviu Dragnea a propus ca şefii de consilii judeţene să nu mai fie şi şefi ai organizaţiilor judeţene PSD, Cristian Bodea a explicat că decizia a fost luată din raţiuni de populism şi puncte de imagine, în partid si la alegatori, şi reprezintă de fapt o ameninţare pentru propriii baroni, prin care le arată acestora că soarta lor depinde de el - pe scurt, le arată biciul.

"Forţa lui Ponta vine din faptul că el şi gaşca lui de mânji controlează Guvernul. Forţa lui Dragnea e dată de leadershipul asupra baronilor. Ei doi nu se confruntă pe faţă. Ci prin proxy... Ei joacă şi la imagine. Se luptă, dar încearcă să nu scufunde corabia. De aceea nu se confruntă ei doi direct, ci trepăduşii", a mai precizat Cristian Bodea.

În legătură cu mesajele de reformă şi debaronizare, acestea sunt menite să calmeze apele după înfrângerea la prezidenţiale. Pentru că simt că se prăbuşesc şi electoratul este furios, au început să arunce din balast şi să facă tot felul de concesii. Spre exemplu, au aruncat "peste bord cadavrele" unor oameni ca Bunea Stancu, Titu Bojin sau Adam Crăciunescu, care şi-au pierdut recent funcţiile deţinute în partid din cauza problemelor în justiţie.

"În condiţiile actuale, PSD nu are cum să se reformeze. Alternativa la tânărul Ponta e obositul Dragnea. Ce fel de evoluţie e asta? De la hienă la dinozaur?", se întreabă senatorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne