Ce inculpaţi celebri aşteaptă cu nerăbdare dezincriminarea abuzului în serviciu

O serie de inculpaţi celebri ar putea scăpa basma curată de dosarele penale care îi vizează dacă CCR va decide să declare neconstituţional abuzul în serviciu.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Pe 15 iunie, Curtea Constituţională urmează să se pronunţe pe tema abuzului în serviciu. Între timp, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, avertizează că dezincriminarea acestei infracţiuni ar dinamita efectiv lupta împotriva corupţiei.

"Dacă vom avea o decizie de dezincriminare a abuzului în serviciu, vom avea mai multe consecinţe: în primul rând, toţi cei care sunt trimişi în judecată pentru aceste fapte nu vor mai putea fi traşi la răspundere, aceste prejudicii cauzate statului nu vor mai putea fi recuperate, deci vom rămâne cu o pagubă de 620 milioane euro care nu poate fi nicicum recuperată. Dosarele pe care noi le avem în investigare va trebui să le închidem. (...)

Funcţionarii publici şi demnitarii vor fi lipsiţi de orice răspundere, vor putea face ce vor, cum vor şi când vor în funcţiile publice pe care le deţin, pentru că nu vor mai fi traşi la răspundere. (...)

Cei care au fost condamnaţi cu executare în penitenciar vor ieşi curaţi ca lacrima, prejudiciile pe care ei le-au cauzat şi instanţele de judecată care au decis că ele trebuie confiscate vor scăpa de toate procedurile de confiscare, o să rămână, bineînţeles, cu vilele lor luxoase, cu terenurile, cu averile, cu banii în cont", declara recent, într-un interviu acordat agenţiei News.ro, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.

Pe rolul instanţelor, dar şi pe masa procurorilor, stau grămezi de dosare în care – demnitari, primari, şefi de consilii judeţene, funcţionari publici – sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Vă prezentăm 14 dintre cei mai celebri:

14 inculpaţi celebri

1. Fostul vicepremier Gabriel Oprea

2. Fostul procuror general Tiberiu Niţu

3. Fostul primar Cristian Popescu Piedone

4. Fostul procuror şef DIICOT Alina Bica

5. Fostul şef de CJ Nicuşor Constantinescu

6. Fostul şef de CJ Bunea Stancu

7. Fostul ministru Elena Udrea

8. Fostul primar Andrei Chiliman

9. Fostul primar Radu Mazăre

10. Fostul primar Neculai Onţanu

11. Fostul primar Gheorghe Nichita

13. Fostul primar Marian Vanghelie

14. Primarul Gheorghe Scripcaru