Ce medicamente este bine să aveţi în casă

Dulăpior de medicamente
Dulăpior de medicamente (Facebook)

Din fiecare casă nu trebuie să lipsească un mic dulăpior cu medicamente şi o trusă de prim ajutor care să conţină mereu pastilele şi unguentele care pot fi utilizate împotriva celor mai comune afecţiuni.

Deşi nu este indicat să luaţi medicamente fără acordul medicului, este bine să aveţi la îndemână câteva pastile care să vă aline durerea până ce solicitaţi sfatul specialistului. Înainte să vedem cu ce umplem dulăpiorul de medicamente, trebui să ştim că indiferent de tipul acestora, acestea trebuie păstrare în condiţii optime. Căci eficienţa acestora este strâns legată de felul în care sunt păstrate.

Reguli de bază pentru depozitarea corectă a medicamentelor acasă:

1. Depozitarea corectă a medicamentelor se face în ambalajul original

2. Păstraţi medicamentele într-un loc întunecos şi răcoros

3. Acordaţi mare atenţie termenului de valabilitate

4. Picăturile pentru ochi se folosesc maximum 1-2 luni

Iată câteva medicamente pe care trebuie să le ai în casă:

Medicamente pe care e bine să le aveţi în casă. Antiinflamatoare

Medicamente antiinflamatoare (cum ar fi cele pe baza de ibuprofen, sau acid acetilsalicilic)sunt extrem de utile în tratarea diverselor tipuri de dureri (dureri cronice, dureri menstruale, cefalee şi migrene, dureri cauzate de probleme dentare etc). În cazul în care aspirina este contraindicată, din cauza tratamentului simultan cu anticoagulante sau uricozurice (utilizate în tratarea gutei), hemofilie, tulburări gastro-intestinale sau chiar intoleranţa digestivă la acidul acetilsalicilic, poate fi utilizat paracetamolul.

Medicamente pe care trebuie să le aveţi în casă. Antifebrile

Paracetamolul este recomandat şi pentru alinarea durerilor, dar în acelaşi timp reduce febra şi alte simptome asociate răcelii. Atât timp cât sunt respectate dozele recomandate, paracetamolul nu este periculos, dar supradozajul este nociv. Poate fi luat sub formă de pastile, sirop sau praf efervescent, în acest caz acţiunea fiind mai rapidă.

Paracetamolul este indicat şi în tratarea durerilor după unele intervenţii chirurgicale, entorse, fracturi, luxaţii, nevralgii dentare.

Medicamente pe care trebuie să le aveţi în casă. Antiacidele

Cei care au probleme digestive, cum ar fi arsurile stomacale şi indigestiile trebuie să aibă în casă medicamente antiacide. Ele au rolul de a neutraliza excesul de acid din stomac. Este indicat ca administrarea lor să fie una ocazională, episoadele repetate de arsuri stomacale necesitând atenţia medicului.

Medicamente pe care trebuie să le aveţi în casă. Antihistaminice

Primăvara este sezonul în care simptomele anumitor alergii se intensifică şi astfel apare urticaria, mâncărimile, strănutul, lăcrimatul ochilor şi secreţiile nazale. Unele histaminice trebuie administrate cu grijă deoarece pot provoca greaţă, aşadar este mai bine să le luaţi doar atunci când sunteţi acasă.

Medicamente pe care trebuie să le aveţi în casă. Medicamente antidiareice (pe baza de loperamidă)

Anumite urgenţe sosesc mereu neanunţate! Reversul medaliei poate apărea la fel de inopinat, de aceea nu ar strica să aveţi şi medicamente sau sirop cu efect laxativ.

Medicamente pe care trebuie să le aveţi în casă. Unguente, geluri sau creme

- unguent oftalmic /picături pentru ochi, contra iritaţiilor

- unguent antibacterian- un produs antiseptic şi cicatrizant- unguent contra arsurilor/tăieturilor- cremă pentru tratarea înţepăturilor de insecte- loţiune pentru protecţie solară

- cremă antimicotică

- cremă hidratantă

- gel antiinflamator

- Apă oxigenată, iod, rivanol, alcool medicinal

Medicamente pe care trebuie să le aveţi în casă. Diferite produse

- termometru (preferabil, unul digital)

- aparat de măsurare a glicemiei

- tensiometru

- lingură de măsurare a dozelor/seringă orală pentru copii

- comprese sterile, pansamente sterile şi plasturi

În general puteţi lua aceste medicamente de la farmacie, fără a fi necesară o reţetă. Cei care au nevoie, totuşi, de pastile/unguente pe baza de reţetă, ar trebui să se asigure mereu că nu rămân fără rezerve.

Nu trebuie să uitaţi că acest dulăpior trebuie să fie într-o încăpere cu o temperatură constant scăzută şi că nu trebuie să fie la îndemâna celor mici.

Nu uitaţi să citiţi prospectul, precum şi instrucţiunile de folosire.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură