Cea mai mare colecţie a preţioaselor ouă Fabergé, în expoziţie la Sankt Petersburg

Rusia:  Cea mai mare colecţie privată de ouă Fabergé, de ani de zile în posesia unui magnat rus, este expusă permanent la Sankt Petersburg
Rusia:  Cea mai mare colecţie privată de ouă Fabergé, de ani de zile în posesia unui magnat rus, este expusă permanent la Sankt Petersburg (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Colecţia care aparţine miliardarului rus Viktor Vekselberg, un fost magnat al petrolului şi aflat în prezent la conducerea unuia dintre giganţii ruşi producători de aluminiu, are o valoare de 90 de milioane de dolari.

Unică şi invidiată, cea mai mare colecţie privată de ouă Fabergé, aflată de ani de zile în posesia unui magnat rus, este expusă permanent la Sankt Petersburg în Palatul Shuvalovsky, proaspăt renovat.

Colecţia aparţine miliardarului rus Viktor Vekselberg, un fost petrolist aflat în prezent la cârma unuia dintre giganţii ruşi producători de aluminiu, energie şi telecomunicaţii - Renova Group. Vekselberg este cel mai mare proprietar unic de ouă Fabergé. Printre oligarhi, Vekselberg este considerat a fi unul dintre apropiaţii lui Medvedev.

Vekselberg a cumpărat colecţia în 2004, înainte de a fi pusă în vânzare la Casa de Licitaţie Sotheby din New York. Valoarea exactă a tranzacţiei nu este cunoscută, dar a fost estimată la mai mult de 90 de milioane de dolari. Crearea muzeului privat a costat 37 de milioane de dolari, cheltuiţi pentru renovarea Palatului Shuvalovsky. Proiectul a fost finanţat de către Vekselberg printr-o fundaţie care gestionează, de asemenea, şi colecţia sa privată.