Cel mai mare obiect cosmic observat vreodată (video)

Născut din dansul a 14 galaxii când Universul avea „doar” 1,4 miliarde de ani.
Obiectul cosmic "SPT2349-56"
Obiectul cosmic "SPT2349-56" (ESO/M. Kornmesser)

Cel mai mare obiect cosmic văzut vreodată i-a surprins pe astronomii din întreaga lume, nu numai datorită dimensiunii sale ci şi pentru faptul că s-a format atunci când Universul era încă foarte tânăr. Descris în două lucrări, publicate în revistele Nature şi The Astrophysical Journal, ocupă o suprafaţă extinsă - de patru ori Calea Lactee - şi s-a născut din „dansul” învolburat în care s-au prins 14 galaxii şi care a avut loc atunci când Universul avea „doar” 1,4 miliarde de ani.

Imensul grup de galaxii se numeşte „SPT2349-56” şi formaţiunea sa a fost observată de către grupul condus de Tim Miller, de la Universitatea americană din Yale, care a publicat studiul în Nature, şi de grupul condus de Ivan Oteo, de la Universitatea scoţiană din Edinburgh, care l-a publicat în The Astrophysical Journal. Telescoapele care au permis vizionarea trecutului Universului sunt South Pole Telescope (Spt), situat în Antarctica, în baza americană Amundsen-Scott, şi radiotelescoapele Alma (Atacama large millimeter/submillimeter array) şi Apex (Atacama pathfinder experiment), de la European Southern Observatory (ESO), situat în Anzii chilieni.

Rezultatul i-a surprins pe cercetători, care aşteptau coliziuni de o asemenea magnitudine mult mai târziu în istoria Universului, cel puţin de la 3 miliarde de ani de la Big Bang. Este încă un mister, spun astronomii, cum a fost posibilă formarea unui astfel de obiect gigant într-un interval relativ scurt de timp după Big Bang.

Acest grup uriaş de galaxii este un focar constant de stele, care se nasc la o viteză de 1.000 de ori mai mare decât se nasc stelele noi din Calea Lactee. Pentru Chris Hayward, unul dintre autorii studiului, „observarea clusterului de galaxii ne va oferi informaţii valoroase despre formarea acestor obiecte cosmice complexe. Simulările noastre - a concluzionat el - sugerează că aceste galaxii vor continua să „danseze” împreună până când vor deveni o galaxie eliptică uriaşă".

Mai multe informaţii: ESA: Ancient Galaxy Megamergers, ALMA and APEX discover massive conglomerations of forming galaxies in early Universe