Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial

Inglourious Basterds
Inglourious Basterds (Facebook)

Filmele de război captivează mereu spectatorii. Departe de ororile frontului, oamenii sunt fascinaţi de poveştile de război, de lupte şi eroi, astfel că regizorii de film nu au dus niciodată lipsă de subiecte. Al Doilea Război Mondial va rămâne cel mai sângeros conflict din istorie, cu toate că omenirea se află în continuare într-o stare permanentă de război.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. "Great Escape" (1963)

"Marea evadare" este unul dintre cele mai captivante filme de război făcute la Hollywood. Este greu de spus ce a contribuit mai mult la longevitatea filmului în preferinţa publicului. Ori excepţionala poveste a ofiţerilor aliaţi care au pus la punct, timp de un an, una dintre cele mai incredibile evadări dintr-un lagăr de prizonieri din Germania ori distribuţia, care a adunat staruri a căror faimă a rămas neclintită până astăzi.

Povestea din care s-a inspirat filmul este reală şi incredibilă totodată. În 1944, un grup de ofiţeri aliaţi prizonieri au organizat evadarea din Stalag Luft III, unul din cele mai bine păzite lagăre de prizonieri din Germania.

Pregătirile au durat un an şi au implicat participarea a peste 600 de oameni, care au lucrat zi şi noapte la desenarea hărţilor, falsificarea actelor, coaserea hainelor civile şi nu în ultimul rând la fabricarea uneltelor şi săparea celor trei tunele către libertate. Tunelele au fost săpate la o anumită adâncime, ca să fie la adăpost de detectoarele de sunet şi au avut în jur de 400 metri în lungime. Nenumărate detalii au fost puse la punct cu minuţiozitate: scoaterea pământului din tunel, sistemul de iluminare şi ventilaţie etc. Pe cât de nebunesc a părut acest plan, cu tot atâta tenacitate a fost dus la îndeplinire.

Care este finalul? Vă recomandăm să vedeţi filmul pentru a-l afla.

Trailer-ul filmului îl găsiţi aici

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. "Patton" (1970)

Un film extrem de apreciat de critici, laureatul a şapte Premii Oscar în 1970 (inclusiv Oscarul pentru "Cel mai bun film" şi "Cel mai bun actor" - George C. Scott), "Patton" este un fascinant portret al unuia dintre cele mai mari genii militare ale secolului 20.

Charismatic şi înflăcărat, Patton îşi concepea singur uniformele, purta pistoale cu şase gloanţe şi mâner de fildeş şi era convins că în vieţile sale anterioare fusese un războinic. Prin manevrele sale l-a înlăturat pe Rommel din Africa, iar după Ziua-Z şi-a condus trupele într-o campanie imposibil de oprit, pe întreg teritoriul Europei. A devenit singurul general al Aliaţilor de care naziştii s-au temut cu adevărat. Însa era pe cât de genial, pe atât de rebel şi, după cum arată acest film construit pătrunzător şi cu un simţ de observaţie ascuţit, singurul inamic pe care Patton nu l-a putut înfrânge niciodată a fost propria lui personalitate schimbătoare.

Trailer-ul filmului îl găsiţi aici

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. "Schindler’s List" (1993)

Este unul dintre cele mai vizionate filme despre ororile celui de-al Doilea Război Mondial.

Povestea lui Oskar Schindler (Liam Neeson), om de afaceri nazist, care la început salvează 1000 de evrei doar pentru profit, ajunge înt final să-i mituiască pe nazişti doar pentru a-i ţine pe evrei angajaţi, în acest fel garantându-le o viaţă mai lungă. Nebunia naziştilor o vedem prin personajul lui Ralph Fiennes, un comandant ce omoară evrei aleatoriu doar pentru a se deştepta dimineaţa.

Similar cu "Lista lui Schindler" este şi "City of Life and Death", unde John Rabe (John Paisley) salvează 300 de mii de chinezi din mâinile japonezilor, în ceea ce azi este numit Masacrul de la Nanking (Nanjing - numele nou).

Trailer-ul filmului îl găsiţi aici.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. "Saving Private Ryan" (1998)

Apreciat de critici şi public, Salvaţi-l pe soldatul Ryan, regizat de Steven Spielber, este un film de neuitat, care a avut un impact profund şi de durată în toată lumea. Câştigător a cinci premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun regizor, filmul a luat premii şi pentru imagine, montaj, sunet şi montaj de sunet.

Subiectul cuprinde povestea unei trupe de soldaţi americani care se luptă cu trupul şi sufletul. Surprinde tot ceea ce înseamnă sacrificiu, luptă şi loialitate. Văzută prin ochii unui pluton de soldaţi americani, povestea începe cu Ziua Z a invaziei din cel De-al Doilea Război Mondial.

Căpitanul John Miller (Tom Hanks) trebuie să-şi ducă oamenii în spatele liniilor inamice, pentru a-l găsi pe soldatul James Ryan, ai cărui trei fraţi au fost ucişi pe front. În faţa unor forţe inamice copleşitoare, soldaţii pun la îndoială ordinele. De ce îşi riscă viaţa opt soldaţi, pentru a salva unul singur? Vă lăsăm să descoperiţi singuri răspunsul prin vizionarea filmului.

Trailer-ul filmului îl găsiţi aici

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. "Pearl Harbor" (2001)

Povestea se axează pe evenimentele din 7 decembrie 1941, care au schimbat viaţa a doi tineri şi curajoşi piloţi (interpretaţi de Ben Affleck şi Josh Hartnett) şi a unei asistente medicale frumoase şi devotate (interpretată de Kate Beckinsale). Este povestea unei victorii eroice, a curajului şi a dragostei fără limite, a impactului devastator al războiului.

Într-o dimineaţă liniştită de duminică (7 decembrie 1941), când copiii se jucau, iar familiile mergeau la biserică, avioane de luptă japoneze au brăzdat cerul, lansând un atac surpriză asupra forţelor armatei americane din Pearl Harbor, Hawaii. Această zi care a scos America din izolarea sa liniştită şi a aruncat-o în plin război, schimbând cursul istoriei, este oglindită în acest film despre patriotism, pasiune şi dragoste.

Trailer-ul filmului îl găsiţi aici.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. "Enemy at the Gates" (2001)

În vreme ce masele de soldaţi ai armatelor germane şi ruse se înfruntă, iar lumea aşteaptă cu teamă sfârşitul luptei de la Stalingrad, Vassili Zaiţev (Jude Law), vestitul trăgător de elită, îşi pândeşte duşmanii unul câte unul. Totuşi, faima sa îl împinge într-un duel cu cel mai bun lunetist german, maiorul Konig (Ed Harris), cei doi găsindu-se antrenaţi într-o luptă cu caracter personal, în timp ce în jurul lor au loc bătălii grandioase.

Trailer-ul filmului îl găsiţi aici.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. "The Pianist" (2002)

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, filmul istoriseşte povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreieşti este forţat ca pe timpul ocupaţiei naziste a Poloniei să ducă o viaţă de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reuşeşte să fugă din ghetoul din Varşovia şi îşi va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele oraşului. Salvarea îi vine de la un ofiţer german, care îl va ajuta să supravieţuiască.

Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare şi de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferinţele la care sunt supuşi oamenii simpli, decorurile răvăşite de cruzimea naziştilor dezvăluie o poveste copleşitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul“ este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvenţele încărcate de emoţii, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum şi prin chinurile la care au fost supuşi evreii din pricina regimului nazist.

Trailer-ul filmului îl găsiţi aici.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. "Valkyrie" (2008)

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, colonelul german Klaus von Stauffenberg (Tom Cruise) este rănit în Africa şi se întoarce în ţară. Nemulţumit de abuzurile naziştilor, Stauffenberg se alătură Rezistenţei şi acceptă să conducă Operaţiunea Valkyrie, al cărei scop era asasinarea lui Adolf Hitler şi înlocuirea acestuia cu un guvern mai liberal. Colonelul îşi ia sarcina de a introduce el însuşi în biroul lui Hitler valiza în care fusese aşezată o bombă cu ceas. Cum se desfăşoară acţiunea, vă lăsăm pe dumneavoastră să vizionaţi.

Trailer-ul filmului îl găsiţi aici.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. "Defiance" (2008)

Inspirat din fapte reale, filmul regizorului Edward Zwick (Blood Diamond, The Last Samurai), prezintă o poveste extraordinară despre familie, onoare, răzbunare şi supravieţuire. În anul 1941 evreii din Europa de est sunt masacraţi de către nazişti. Reuşind să evadeze dintr-un lagăr de concentrare, trei fraţi evrei (Daniel Craig, Liev Schreiber şi Jamie Bell) se refugiază în pădurile din împrejurimi. Acolo cei trei reuşesc să transforme o luptă primitivă de supravieţuire în ceva mult mai important: o cale de a răzbuna moartea celor dragi, salvând vieţile a mii de oameni.

Trailer-ul filmului îl găsiţi aici.

Cele mai bune filme despre Al Doilea Război Mondial. "Inglorious Basterds" (2009)

Chiar dacă nu este un film foarte realist din punct de vedere al datelor, Quentin Tarantino a reuşit încă o dată să producă un fenomen. Este un film foarte interactiv de privit.

În Franţa ocupată de nazişti, Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) priveşte neputincioasă cum familia ei este executată de colonelul nazist Hans Landa (Christoph Waltz). Shosanna scapă ca prin urechile acului şi fuge la Paris, unde-şi creează o nouă identitate, ca proprietar şi proiecţionist de cinema. În altă parte a Europei, locotenentul Aldo Raine (Brad Pitt) organizează un grup de soldaţi evrei pe care-i conduce într-o campanie de răzbunare împotriva naziştilor. Cunoscuţi sub numele de „The Basterds” (adică „ticăloşii”), trupa lui Raine o adoptă pe actriţa şi agenta sub acoperire de origine germană Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) într-o misiune al cărei scop este lichidarea liderilor celui de-al treilea Reich. Soarta uneşte drumurile personajelor în cadrul unei săli de cinema, unde Shosanna este hotărâtă să-şi ducă la îndeplinire propriul ei plan de răzbunare.

Trailer-ul filmului îl găsiţi aici.

Sursa: cinemagia.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.