Cele mai frumoase peşteri din România (Partea a II-a)

Peştera Farcu
Peştera Farcu (turismbeius.ro)

În ţara noastră există un număr foarte mare de peşteri (peste 12.000), în care se găsesc unele dintre cele mai frumoase minuni ale naturii. Unele peşteri sunt rezervate exclusiv speologilor şi cercetătorilor, însă există multe pe care le putem vizita în călătoriile noastre. Dacă vreţi să descoperiţi adevărata frumuseţe a naturii, trebuie să ştiţi care sunt cele mai frumoase peşteri din România pe care le puteţi vizita şi dumneavoastră!

Orice turist se poate aventura într-o peşteră, unde adesea găsim unele dintre cele mai frumoase locuri, ce dezvăluie în faţa ochilor decoruri absolut minunate şi surprinzătoare, care pot părea chiar ireale.

În rândurile de mai jos continuăm prezentarea selecţiei celor mai frumoase peşteri din România:

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Cetăţile Ponorului

Peştera Cetăţile Ponorului este localizată în platoul Padiş din Parcul Natural Apuseni, fiind numită şi "Everestul speologiei româneşti", întrucât este considerată de către specialişti cel mai grandios fenomen carstic din România. Este o peşteră impunătoare încă de la gura de intrare, care are un diametru de aproximativ 1 km. Printre primii exploratori ai peşterii se numără şi părintele biospeologiei Emil Racoviţă.

Peştera are 3 portale gigantice respectiv Dolina 1, Dolina 2, Dolina 3, intrarea în peşteră făcându-se prin Dolina 1 - un portal de 70 metri înaltime şi 30 metri lăţime (cel mai înalt portal din România).

Pot fi vizitate partea superioară a peşterii şi galeria subterană până la sala Taberei, cu mijloace de iluminare şi cizme de cauciuc.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Valea Cetăţii

Peştera este localizată pe povârnişul vestic al Masivului Postăvaru, la 3,5 km distanţă de Râşnov, judeţul Braşov, la o altitudine de 790 m (intrarea principală) şi face parte din rezervaţia naturală protejată Peştera Valea Cetăţii, care a fost desemnată arie naturală protejată pentru protecţia şi conservarea elementelor naturale cu valoare şi semnificaţie ecologică, ştiinţifică, peisagistică deosebite, reprezentate de fenomene carstice (Peştera Valea Cetatii, stâncăriile şi lapiezurile din Poiana Dracului), arborii seculari, flora, pierderile de apă în ponorul Fundăţica.

Peştera a fost deschisă în 1949, în urma unei explozii hidraulice, care a produs o enormă viitură pe Valea Fundata. În 2010, pestera a fost amenajată prin folosirea de tehnologie ultramodernă (un joc special de lumini de tip LED), în 2011 fiind organizat în peşteră primul concert de muzică camerală.

Săpată într-un masiv calcaros jurasic, străbătut de o reţea de diaclaze şi crăpături, peştera cuprinde trei unitati principale: galeria care coboară din Poieniţa Dracului (intrarea superioară), Sala Mare şi galeria care se deschide în Valea Fundata (intrarea inferioară/principală). Distanţa aproximativă intre cele două intrări este de 150 metri în linie dreaptă şi o diferenţă de nivel de 37 de metri.

Formaţiunile impresionanate de aici, oglindite în micile lacuri din interiorul peşterii, precum şi sala Catedralei, au transformat-o într-un obiectiv turistic deosebit de valoros.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Ialomicioarei

Peştera este localizată la o altitudine de 1.600 m în Muntele Bătrâna, la 10 km de Izvoarele râului Ialomiţa. Peştera nu este mare, are numai 400 metri şi o denivelare de 60 metri, iar faptul deosebit este că în interior nu se află lilieci şi alte animale, ci o bisericuţă.

Aici pot fi admirate sălile Mihnea Vodă, Decebal, Maria, La Răspântie, Grota Urşilor unde au fost găsite schelete ale ursului de peşteră, Grota Ascunsă decorată cu stalactite si stalagmite, şi ultima La Altar.

Peştera Ialomicioarei este cea mai vizitată peşteră din Munţii Bucegi şi, totodată, unul dintre cele mai importante obiective turistice din aceşti munţi.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Unguru Mare

Peştera Ungurul Mare se află în judetul Bihor, pe versantul nordic al munţilor Pădurea Craiului, pe malul stâng al râului Crişul Repede pe teritoriul comunei Suncuius. Peştera este amenajată şi electrificată de către Federaţia Română de Speologie, fiind posibilă vizitarea sa doar cu ghid.

Asemenea Peşterii Meziad, aceasta dispune de un portal de intrare impresionant, săpat direct în stânca abruptă. Aceast lucru a făcut şi din această peşteră una dintre cele mai apreciate ale Munţilor Apuseni. Aici pot fi văzute obiectele de ceramică, silex, bronz, unele din neolitic, altele din epoca bronzului. În această peşteră a fost descoperit un mineral nou, crisit, descris aici pentru prima dată în lume.

Deşi este deschisă doar într-o mică parte pentru explorarea turistică, aceasta se afla într-un areal propice vacanţelor în aer liber şi drumeţiilor montane, platoul de pe partea cealaltă a apei, din faţa peşterii, fiind considerat loc de campare.

Cele mai frumoase peşteri din România: Pestera Farcu

Peştera cu cristale de mină Farcu este adăugată recent pe lista celor mai frumoase peşteri din România. La origine, aceasta era de fapt mina din localitatea Roşia, judeţul Bihor. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 metri şi o denivelare de 16 metri. În urma închiderii minei şi a cercetărilor ulterioare, s-au descoperit aici formaţiuni naturale de cristal. Din acest motiv, peştera a fost amenajată în scopuri turistice şi poate fi vizitată de cei care doresc să se apropie şi mai mult de bogăţia naturii şi de un spaţiu mai puţin explorat deocamdată.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Limanu

Peştera - labirint Limanu se află în Dobrogea, la marginea comunei Limanu, la 5 kilometri de Mangalia, în apropiere de Vama Veche. Având o lungime de aproximativ 3,4 km, aceasta este cunoscută pentru legendele potrivit cărora galeriile sale s-ar întinde până în Bulgaria sau Turcia sau că aici se ascundeau oamenii când erau cotropiţi, chiar din vremea geto-dacilor. Alte voci cred că aici s-ar afla şi nenumărate comori. Peştera adăposteşte o faună diversă: şerpi, dihori, broaşte ţestoase, lilieci.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Vântului

Peştera Vântului, situată în Munţii Pădurea Craiului, a fost declarată cea mai mare din ţară şi este de o frumuseţe rară, adăpostind cel mai mare labirint subteran, cu o suprafaţă de 52 de km.

Numele i s-a atribuit tocmai din cauza vânturilor puternice care şuieră prin ea, şi pe care le vom simţi mai mult la intrarea în peşteră. Din păcate, pentru public este deschisă numai o mică parte.

Peştera este dispusă pe trei etaje distincte, cu galerii, săli, puţuri, hornuri şi forme diferite de formaţiuni endocarstice: stalactite, stalagmite, coloane, cristale etc. Labirintul Racoviţă, denumit aşa dupa Clubul de Speologie “Emil Racoviţă” din Bucureşti, care a realizat prima descriere geomorfologică a peşterii, este cel mai întortocheat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură