Tunelurile subterane dintre Scoţia şi Turcia

Oraşul subteran Derinkuyu , Turcia
Oraşul subteran Derinkuyu , Turcia (Shutterstock*)

Arheologii au descoperit în Bavaria mii de tuneluri ce provin din epoca de piatră şi se întind din Scoţia în Turcia, lăsând cercetătorii nedumeriţi. Tunelurile au fost folosite ca morminte, spaţii de ritual sau ca să se apere de prădători. Această descoperire ar putea revoluţiona domeniul arheologiei şi duce la o revizuire a istoriei antice.

Care este secretul tunelului enigmatic?

Arheologul german Heinrich Kusch afirmă că reţeaua de tuneluri săpate în stâncă leagă aşezările neolitice din toată Europa, iar faptul că multe dintre acestea au supravieţuit 12.000 de ani, arată că reţeaua ar putea fi enormă.

„Numai în Bavaria am găsit o reţea de tuneluri care se întinde pe 700 de metri, iar în Styria, Austria, există una de 350 de metri. Tunelurile sunt joase, având numai 70 cm lărgime, suficient pentru un om să se târască prin el. Din loc în loc, se ajunge în încăperi pentru popas sau pentru depozitare”, declară Kusch.

Multe galerii sunt conectate la locurile de aşezări antice, unele locuri sunt mai spaţioase şi au depozite şi camere. Intrările în tunel se găsesc uneori în bucătăriile vechilor ferme, lângă biserici şi cimitire, sau în mijlocul unei păduri.

În Germania, tunelurile cunoscute sub numele de Erdstall - ce în tradiţie populară înseamnă „lăcaşul spiriduşului”- au fost cercetate de specialiştii germani, aceştia arătând un mare interes pentru acest fenomen arheologic neobişnuit.

Astfel de tuneluri s-au mai găsit în Ungaria şi Spania. Anticii au conceput aceste tuneluri pentru a se proteja de animalele de pradă, şi pentru a face legătura între diferite aşezăminte antice. Toate acestea sunt doar presupuneri, aşadar scopul lor real rămâne încă un mister.

Oraşe subterane - între mit şi realitate

Potrivit legendelor, tunelurile şi peşterile ne duc la demoni şi monştri. Pot ascunde acestea un adevăr surprinzător? Numeroase mituri şi religii ale lumii vorbesc despre tuneluri, încăperi, locuinţe şi chiar de oraşe întregi subterane. Unul dintre cele mai renumite oraşe subterane este Agartha, un loc legendar despre care se crede că se află în centrul Pământului. Legendele din Asia Centrală povestesc că în acest tărâm locuieşte o rasă de oameni numiţi agarţi. Teozofii se referă la Agartha ca la un vast complex de grote şi reţele subterane care sunt locuite de asuras, un soi de demoni malefici, duşmani ai zeilor.

Mitologia hindusă vorbeşte despre nagas, creaturi inteligente în formă de şarpe, dar cu faţă umană, ce trăiesc în peşteri subterane. Aceste creaturi ar fi „copiii Zeilor” nemuritori care pot zbura.

În mitologia Maya, se vorbeşte de oraşul subteran Xibalba, locuit de super-eroi şi zei. Se presupune că intrarea în această lume se poate face prin Guatemala. Descrierea oraşului şi a locuitorilor săi o găsim în vechile scrieri mayaşe numite Popol Vuh.

Scrierile egiptene fac şi ele referire la un templu imens cu 3.000 de încăperi pline de picturi şi hieroglife, un labirint pierdut, rămas din păcate nedescoperit până în acest moment.

Există multe tuneluri în Europa care pun multe semene de întrebare şi care se cercetează şi în momentul de faţă, misterul lor rămânând în continuare unul fascinant.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.