Un crater uriaş şi misterios a apărut într-un sat siberian

Un crater gigant descoperit în districtul autonom Iamalia-Neneţia.
Un crater gigant descoperit în districtul autonom Iamalia-Neneţia. (Captură Foto)

Un nou crater gigantic a apărut în regiunea siberiană Novokuzneţk. Având un diametru de 20 de metri şi o adâncime de aproximativ 30 de metri, craterul nelinişteşte populaţia locală care se teme că următoarea gaură le va putea înghiţi locuinţele, susţine agenţia rusă de ştiri RT.

Craterul misterios a fost zărit prima dată de Rinat Sharifullin, un localnic a cărui casă se află la doar 100 metri distanţă de locul formării acestuia. El susţine că acest crater se datorează tunelelor subterane avariate ale unei mine abandonate care se întinde sub terenul din zonă.

Ministrul rus de urgenţă a sosit în scurt timp la faţa locului, a împrejmuit craterul şi l-a umplut cu pământ. Experţii investighează acum motivul formării acestuia.

Noul crater s-a format la aproximativ 3.500 km distanţă de un grup de cratere similare apărute în apropierea câmpului de gaz Bovanenkovo al companiei de stat Gazprom. Acolo, aproximativ 20 de cratere mici s-au format în luna februarie în jurul unui crater gigant umplut cu apă, ceea ce înseamnă că acolo s-ar putea să apară şi alte cratere.

Nu se ştie cu siguranţă motivul din spatele apariţiei craterelor din ambele locaţii. În timp ce unii localnici dau vina pe minele vechi, geologii propun un alt posibil motiv: emisiile de metan din permafrostul ce se topeşte datorită încălzirii globale. Metanul este un gaz puternic inflamabil şi localnicii sunt sfătuiţi să evite utilizarea focului în apropierea craterelor. Din acest punct de vedere, studierea lor de către savanţi va fi o treabă periculoasă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe