Cele şapte elemente-cheie ale victoriei lui Hugo Chavez

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez. (JUAN BARRETO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.10.2012

Bazate fundamental pe manipularea puterii şi veniturile obţinute din exporturile de petrol, cele şapte elemente cheie sunt detaliate de marţi de ziarul ABC.

1. Bogăţia petrolului: Exporturile de petrol au adus în vistieria statului venituri de 990 de miliarde de dolari în 14 ani. Compania Petroleos de Venezuela (Pdvsa) este 'cutia mică' a cheltuielilor guvernului. Şi mana care a subvenţionat politica socială pe care unii o consideră arbitrară dar care a favorizat multe sectoare ale populaţiei în care 'chavismul' şi-a ţesut reţeaua clientelară. Pdvsa importă alimente, plăteşte cheltuielile medicale, construieşte case, şcoli, spitale şi drumuri. Chavez a fost avantajat de creşterea cu cinci ori a preţurilor la petrol. Şi mulţi aspiră să profite de această mană cerească.

2. Programe sociale şi subvenţii: Bogăţia petrolului este repartizată prin intermediul programelor sociale cunoscute drept 'misiuni' şi care au fost extinse la circa 5 milioane de persoane care beneficiază de burse de studii, pensii, credite, locuinţe gratis, ajutoare sociale pentru adolescentele gravide şi mamele singure cu trei copii, asistenţă medicală şi cantine sociale.

3. Program de alfabetizare: Prin acest program, Chavez a reuşit să reducă procentul celor care nu ştiu să citească ori să scrie, de la 7 la aproape 4,9%. Numărul şcolarilor a crescut şi au fost construite universităţi 'bolivariene' şi militare. Deşi sunt unii care critică această 'ideologizare' a educaţiei şi faptul că a primat 'cantitatea' în detrimentul calităţii.

4. Politizarea ajutoarelor sociale: Chavez a politizat puternic ajutoarele sociale acordate celor defavorizaţi. Săracii simt acum că au un guvern care se ocupă de ei. Le-a dat putere prin intermediul consiliilor comunale. Toate acestea au folosit şi la consolidarea reţelei sale clientelare.

5. Beneficiile salariale: Chavez a reformat Legea Muncii care recuperează retroactivitatea prestaţiilor în domeniul muncii şi plata dublă în caz de concediere. A crescut la 6 luni şi jumătate perioada concediului pre şi post natal pentru angajate şi soţii lor. Şi a redus de la 45 la 40 de ore săptămâna de lucru.

6. Controlul asupra mass-mediei: În timpul campaniei electorale Chavez a fost prezent în toate casele venezuelenilor prin 46 de ore de intervenţii şi discursuri televizate, a căror cu transmisie a fost obligatorie. O încălcare făţişă a normelor Consiliului Naţional Electoral. El controlează de asemenea cele 450 de medii publice, care cuprind televiziuni, ziare, reviste şi posturi de radio. Inclusiv cele trei posturi de radio şi televiziune independente trebuie să transmită gratis zece minte pe zi de reclame publicitare care laudă activitatea guvernului.

7. Carisma: Este un merit pe care nu i-l poate contesta nimeni. Deşi nu a pus capăt sărăciei şi problemei celor fără acoperiş, Chavez a redus mult decalajul şi a devenit un 'apostol' al săracilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor