Centrul European pentru Controlul Bolilor cere înăsprirea restricţiilor asupra libertăţii de mişcare în UE, din cauza noilor variante

(Getty Images)

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a stabilit, luni, că nivelul de risc generat de răspândirea noilor tulpini mult mai contagioase ale virusului Wuhan este "foarte ridicat", cerând ţărilor membre să menţină şi chiar să înăsprească restricţiile asupra libertăţii de mişcare, potrivit DPA.

În ultima evaluare de risc pentru Europa, ECDC avertizează asupra "transmisibilităţii crescute" observate în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în sudul Angliei ), B.1.351 (tulpina din Africa de Sud) şi P.1 (tulpina braziliană). ECDC a subliniat posibilitatea ca aceste noi tulpini, apărute la sfârşitul anului 2020, să "crească gravitatea bolii" şi să diminueze "total sau parţial" eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja autorizate.

La acest moment nu există studii care să arate că letalitatea noilor tulpini este mai mare, însă agenţiile de control al epidemiilor par îngrijorate de transmisibilitatea mai amplă şi de efectele pe care le poate produce asupra sistemului sanitar.

"Studiile prin modele arată că, dacă nu se menţin şi dacă nu se intensifică restricţiile, în lunile următoare se poate anticipa o înmulţire notabilă a cazurilor şi deceselor legate de COVID-19", subliniază ECDC într-un comunicat.

ECDC recomandă statelor europene să continue sporirea infrastructurii de secvenţiere, pentru a stabili mai bine ce procent din cazurile de COVID-19 se datorează noilor tulpini.

ECDC mai consideră că închiderea şcolilor trebuie să fie doar o "ultimă soluţie", la care să se recurgă numai atunci când măsurile de distanţare şi siguranţă nu sunt suficiente în instituţiile de învăţământ.

În ceea ce priveşte problema spinoasă a paşapoartelor de imunitate, pe care încearcă să le introducă unele state - preponderent cele în care industria de turism generează un procent mai mare din PIB -, Centrul European s-a arătat de asemenea rezervat, date fiind "dovezile insuficiente asupra eficacităţii vaccinurilor în reducerea transmiterii virusului".

ECDC subliniază că este nevoie mai ales de intensificarea măsurilor sanitare obişnuite pentru frânarea epidemiei, iar strategia propusă se bazează pe testare, identificarea lanţurilor de infectare, izolarea cazurilor pozitive şi a contactelor persoanelor infectate, precum şi purtarea măştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură