Cercetătorii au descoperit scheletul unui mamut

Scheletul unui mamut (reconstructie)
Scheletul unui mamut (reconstructie) (Wikimedia Commons)

Scheletul intact al unui mamut care a trăit într-o perioadă cuprinsă în intervalul 200.000 î.e.n. - 50.000 î.e.n. a fost descoperit în apropiere de Paris, informează AFP, preluat de realitatea.net.

Descoperirea a fost făcută în vară, cu ocazia unor săpături realizate în situl galo-roman din cariera Changis-sur-Marne din apropiere de Paris, de către Institutul de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP). Osemintele de mărime impresionantă au fost prezentate presei recent.

Printre acestea, se pot recunoaşte uşor cei doi colţi, un femur şi partea de bazin aferentă, un humerus, o mandibulă şi patru vertebre conectate care trec pe sub omoplaţi.

Săpăturile au mai scos la iveală şi două arme din silex, descoperite aproape de craniu, elemente foarte importante pentru arheologi care ar putea sugera un contact între mamut şi omul de Neanderthal. Potrivit lui Gregory Bayle, coordonatorul cercetărilor, uneltele din silex par să fi fost folosite pentru a tranşa animalul.

În plus, analiza oaselor va permite reconstituirea scheletului animalului, denumit "Helmut" de echipa de cercetători, chiar dacă aceştia nu ştiu deocamdată dacă este vorba de un mascul şi dacă a murit din cauze naturale sau dacă a fost vânat. Deocamdată, arheologii au putut să stabilească faptul că animalul era un tânăr adult, în vârstă de 20-30 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură