Cernea cere ridicarea statutului de 'zonă specială de siguranţă' în Siliştea-Pungeşti

Proteste la Pungeşti împotriva exploatării gazelor de şist
Proteste la Pungeşti împotriva exploatării gazelor de şist (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Într-un comunicat adresat ministrului Radu Stroe, deputatul independent Remus Cernea face apel la Ministrul Afacerilor Interne, pentru a ridica statutul de 'zonă specială de siguranţă' în Siliştea-Pungeşti.

"Situaţia tensionată din zona Siliştea - Pungeşti a fost gestionată deplorabil de către autorităţile statului român, lucru care a atras îngrijorări şi investigaţii în plan intern dar şi la nivel internaţional. Au fost încălcate grav drepturile şi libertăţile individuale pentru cetăţenii din zonă", se arată în comunicat.

Remus Cernea arată că autorităţile statului nu au făcut demersurile necesare pentru a informa localnicii cu privire la explorarea/exploatarea gazelor de şist în zonă şi că prefectura locală a blocat demersul, "în mod profund imoral şi antidemocratic".

"Deşi legile româneşti prevăd explicit acest lucru, autorităţile statului nu au făcut demersurile necesare pentru a informa localnicii cu privire la explorarea/exploatarea gazelor de şist în zonă şi nu a existat o consultare a acestora.

Mai mult, atunci când consiliul local a dorit să iniţieze procedurile democratice de organizare a unui referendum local, prefectura a blocat acest demers, în mod profund imoral şi antidemocratic. Calea aleasă de către guvern a fost aceea a lipsei de transparenţă şi a utilizării disproporţionate a forţei împotriva propriilor cetăţeni".

Reiterând că modul în care a fost preluat acel teren de către compania Chevron ridică mari semne de întrebare cu privire la legalitatea demersului, Remus Cernea notează că protestele sunt îndreptăţite:

"Protestele sunt, aşadar, cu atât mai îndreptăţite. Atacul jandarmeriei trimise la comandă politică, pe data de 2 decembrie, aproximativ la ora 4.30 în zorii zilei, va rămâne ca o pată ruşinoasă pe onoarea Jandarmeriei. Instituirea 'Zonei speciale de siguranţă' în Siliştea-Pungeşti a dus la tensionarea suplimentară a situaţiei, sute de jandarmi şi politiţişti fiind dislocaţi în permanenţă în zonă".

Deputatul arată că acum câteva zile un om a intrat în greva foamei în Bucureşti, fiind urmat de alte aproximativ 20 de persoane din zona Siliştea-Pungeşti, şi cere ministrului Radu Stroe ca pentru detensionarea situaţiei, să ridice statutul de 'zonă specială de siguranţă' în Siliştea-Pungeşti.

"Pentru sănătatea şi viaţa acelor oameni aflaţi în greva foamei responsabilitatea este a guvernului care i-a tratat într-un mod abuziv, eludând procedurile democratice de informare, consultare şi dialog cu comunităţile locale prevăzute de lege în cazul unor exploatări industriale cu potenţial de impact ridicat asupra mediului.

De asemenea, deputatul îi adresează public ministrului Stroe următoarele întrebări:

1. Care este temeiul legal pentru prezenţa unor efective importante de jandarmi şi poliţişti în zona Siliştea-Pungeşti, din judeţul Vaslui, în intervalul 14 octombrie 2013 - 1 ianuarie 2014?

2. Care este numărul de jandarmi şi de poliţişti dizlocat în zona Siliştea-Pungeşti, din judeţul Vaslui, în intervalul de timp menţionat mai sus, defalcat pe fiecare zi în parte?

3. De ce sunt intimidaţi cetăţenii din zonă prin menţinerea unor efective masive de jandarmi şi prin patrularea la intervale de câteva minute a unor maşini de poliţie pe străzile comunei?

4. Vă rog să precizaţi cheltuielile din banii publici implicate de prezenţa acestor efective de jandarmi şi poliţişti în perimetrul respectiv, defalcat pe fiecare zi în parte.

5. Vă rog să precizaţi dacă au fost iniţiate şi sunt în curs anchete interne cu privire la brutalităţile comise de jandarmi împotriva locuitorilor din zonă şi a protestatarilor care se opun explorării/exploatării gazelor de şist în zonă.

6. Vă rog să precizaţi dacă au fost respectate, în intervalul menţionat, condiţiile minime necesare pentru prezenţa jandarmilor (hrană, apă, toalete publice).

7. Care este temeiul juridic în baza căruia jandarmii au intrat pe terenul proprietate privată în care se afla tabăra protestatarilor împotriva explorării/exploatării gazelor de şist?

8. Care este temeiul juridic în baza căruia jandarmii au intrat în locuinţele oamenilor, proprietăţi private, în căutarea activiştilor de mediu care au participat la protestele din zona Siliştea-Pungeşti?

9. La ce oră a început acţiunea jandarmilor şi poliţiştilor împotriva protestatarilor din zona Siliştea-Pungeşti în data de 2 decembrie 2013?

10. De ce sunt oprite toate autovehiculele şi de ce sunt legitimaţi toţi cetăţenii care vor să tranziteze zona?

Reamintim că Remus Cernea a mers la mijlocul lunii decembrie la Pungeşti unde s-a întâlnit cu locuitorii de acolo şi a avut „discuţii impresionante şi emoţionante” cu nişte oameni umiliţi şi terorizaţi de autorităţile statului.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne să transmită jandarmilor ş poliţiştilor că au susţinerea sa pentru aplicarea legii, referindu-se la protestele împotriva companiei americane Chevron, aratand ca statul trebuie sa intervina daca sunt distruse proprietati publice sau private.

"Vă rog sa comunicaţi din partea mea şi jandarmilor, şi Poliţiei, că au susţinerea mea pentru aplicarea legii şi că nimeni care distruge proprietăţi publice sau private - am auzit această prostie pe care credeam că nu o mai aud în secolul XXI, că noi nu trebuie să apăram proprietatea privată, deci dacă intră si dărâmă gardul de la ziarul care a zis chestia asta, atunci ar trebui să nu ne băgăm? Trebuie sa ne băgăm", i-a spus Ponta ministrului de Interne, Radu Stroe, în şedinţa de guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne