China abuzează de regulile OMC pentru a controla companiile hi-tech străine

Un logo Apple pe un Mall din Beijing
Un logo Apple pe un Mall din Beijing (Ed Jones/AFP/Getty Images)

Partidul Comunist Chinez a creat o nouă lege care îi permite să interzică în mod selectiv importurile străine în timp ce îşi poate susţine propriile companii. Noua lege foloseşte o breşă în comerţul mondial şi ar putea forţa companiile hi-tech americane să plece din China.

Măsura a fost inclusă în noua “lege a securităţii naţionale” ce a fost adoptată unanim de Congresul Naţional al Poporului. Legea acoperă aproape fiecare aspect al societăţii chineze, precum şi interesele sale militare în adâncul mării, în regiunile polare şi în spaţiu.

Clauza care a atras cel mai mult atenţia este cea îndreptată către companiile hi-tech străine. Aceasta susţine că toate sistemele de informaţii şi reţelele cheie de infrastructură din China trebuie să fie “sigure şi controlabile”.

Noile reguli “vor cere oricărei companii care operează în China să predea guvernului chinez codurile sale informatice şi cheile de criptare, precum şi să ofere o uşă de acces lăturalnică în reţelele informatice comerciale”, susţine o analiză publicată de Comisia de Revizuire Economică şi de Securitate SUA-China (USCC).

“Nu cred că există vreun dubiu în privinţa obiectivului [regimului chinez]”, a declarat Robert Atkinson, preşedintele Information Technology and Innovation Foundation, un think tank din Washington.

“Obiectivul este acela de a înlocui complet tehnologia informaţională străină cu cea chineză”, a declarat Atkinson, notând că acest proces va include întregul spectru al pieţei tehnologiei, de la design şi producerea semiconductorilor până la servere, programe şi infrastructura Internetului.

O breşă legală

Atkinson a declarat că acest lucru poate avea loc doar pentru că autorităţile chineze au găsit o breşă în regulile stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în privinţa protecţionismului.

Protecţionismul are loc atunci când statele folosesc măsuri guvernamentale pentru a-şi proteja propriile industrii de competiţia străină. Procesul este interzis sub OMC, cu o excepţie crucială: statelor le este permis să interzică anumite importuri, dacă acestea reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională.

“În esenţă, OMC are un set de reguli care susţin că nu poţi să defavorizezi importurile deoarece există o libertate a comerţului, dar dacă consideraţi că există o ameninţare împotriva securităţii voastre naţionale datorită unui import, atunci acesta nu este supus regulilor OMC”, a declarat Atkinson.

Regulile nu au fost create pentru a fi larg folosite dar, aşa cum a notat Atkinson, “guvernul chinez a petrecut o mulţime de timp pentru a înţelege regulile şi legile OMC, astfel încât nimic din ceea ce face să nu fie considerat a fi o încălcare a regulilor OMC.”

Producţia internă

Regimul chinez a încercat să alunge companiile hi-tech străine pe care consideră că le-ar putea înlocui cu unele interne. A interzis ca unele produse de la companii precum Microsoft, Apple şi Cisco să fie folosite în birourile guvernamentale – care acoperă o mare parte din piaţa chineză.

“Chinezii, în esenţă, doresc un cerc închis în care companiile chineze să producă aceste lucruri pentru China”, a mai susţinut Atkinson. “Prevederile de securitate incluse în legea securităţii naţionale reprezintă una dintre numeroasele unelte pe care guvernul chinez le implementează pentru a-şi atinge acest scop.”

Această nouă lege îmbină un sistem care include hackeri militari ce fură proiecte de produse şi secrete comerciale de la companiile americane, precum şi alte programe necesare pentru dezvoltarea unei economii chineze hi-tech.

O parte din aceste lucruri au loc de ani de zile. De exemplu, în 2006, autorităţile chineze au creat un Plan Naţional pe Termen Lung şi Mediu pentru Dezvoltarea Ştiinţei şi Tehnologiei.

Programul din 2006 “susţine că, pentru a vinde în China, trebuie să transferi tehnologie către companiile chineze”, a declarat Atkinson. Există multe alte programe cu obiective similare, incluzând Project 863 sau The Torch Program.

Noua lege a securităţii naţionale avansează aceste sistem şi reprezintă unul dintre cele trei elemente similare ale legislaţiei, Celelalte două încă sunt analizate şi vor fi adoptate în curând. Una dintre măsuri va plasa ONG-urile străine sub controlul Ministerului chinez al Securităţii Publice şi cealaltă este o “lege contraterorism” care include programe similare pentru a reglementa activitatea companiilor străine.

Regimul chinez urmăreşte să permită companiilor chineze să domine “toate aspectele ecosistemului tehnologic din interiorul Chinei” şi să susţină companiile chineze care doresc “să obţină cote de piaţă” la nivel global.

Războiul comerţului

Impactul noii legi chineze a securităţii naţionale va fi simţit de companii şi afaceri la nivel global, conform lui Grec Autry, co-autor al cărţii “Death by China” şi economist senior la Coalition for a Prosperous America.

“În mod clar va avea loc o micşorare a comerţului care va afecta cu siguranţă oamenii din jurul lumii”, a declarat Autry, notând că firmele şi companiile americane vor fi probabil cel mai puternic lovite din moment ce există şanse ridicate ca Partidul Comunist Chinez să le listeze ca ameninţări pentru securitatea naţională.

Astfel, multe companii vor rămâne cu doar două variante: să respecte noile reguli sau să plece din China.

Din nefericire pentru companiile americane, există puţine lucruri pe care le-ar putea face în această privinţă. SUA şi alte ţări au folosit de asemenea regulile OMC pentru a refuza accesul altor naţiuni pe pieţele lor, deşi la o scară mult mai mică.

Autry a notat că SUA a folosit ameninţările pentru securitatea naţională ca motiv pentru a refuza accesul pe piaţa sa pentru companiile chineze de telecomunicaţii Huawei şi ZTE, invocând riscuri pentru securitate. De asemenea, în mod similar, a împiedicat China să cumpere companii, invocând de asemenea riscuri pentru securitate.

În timp ce mişcările americanilor ar putea fi justificate, datorită naturii opace a controlului Partidului asupra industriilor chineze, regimul de la Beijing are atuuri similare în mâneca sa, mulţumită informaţiilor divulgate în privinţa programelor americane de spionaj desfăşurate de către NSA.

“Toată lumea face acest lucru”, a declarat Autry. “Doar că chinezii o fac mai strategic.”

În timp ce noile standarde ar putea susţine companiile chineze şi le-ar putea permite să concureze mai mult pe piaţa internaţională, Autry a notat că sistemul izolat pe care Beijingul îl creează pentru companiile chineze le-ar putea afecta pe termen îndelungat.

Noile reguli vorbesc, totodată, despre stabilitatea unicului Partidul de guvernământ. Autry a declarat că legile pentru securitatea internă sugerează că regimul consideră că poziţia sa este expusă riscului, iar legile economice sugerează faptul că “economia [Chinei] este mult mai slabă decât o spun ei.”

“Cred că este un semn de slăbiciune”, a declarat Autry, adăugând că legea pentru securitatea naţională este în sine “un pas înapoi către Marx”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii