China anunţă sancţiuni pe viaţă pentru cei care susţin independenţa Taiwanului

Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing,  China
Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Kevin Frayer/Getty Images)

China îi va sancţiona pe viaţă pe cei care susţin independenţa Taiwanului, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Oficiului chinez pentru Afaceri cu Taiwan, potrivit Reuters, care transmite că regimul comunist chinez a alcătuit deja o listă a persoanelor pe care le vizează.

China revendică Taiwanul, considerând insula o provincie rebelă, în ciuda faptului că ţara a fost fondată de generalul naţionalist Chan Kai Shek, ultimul conducător legitim al Chinei, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Oficialii chinezi au nominalizat premierul taiwanez Su Tseng-chang, preşedintele Parlamentului, You Si-kun, şi ministrul de Externe Joseph Wu ca fiind persoane care susţin „cu încăpăţânare independenţa Taiwanului” şi au anunţat public pentru prima dată că au întocmit o listă cu persoane care fac acest lucru.

China va aplica pedepse celor aflaţi pe listă - nu le va permite să intre în China continentală şi în Hong Kong şi Macao -, a mai spus purtătoarea de cuvânt Zhu Fenglian.

Persoanele aflate pe lista neagră nu vor avea voie să coopereze cu oameni şi entităţi din China continentală şi nici companiile sau organizaţiile lor nu vor avea voie să aibă relaţii cu cele aflate în China continentală.

De asemenea, China va lua „oricare alte măsuri necesare” împotriva acestor persoane, a precizat Zhu Fenglian.

În ultima perioadă, regimul comunist de la Beijing a intensificat retorica agresivă la adresa Taiwanului, liderul chinez Xi Jinping promiţând în mai multe rânduri că va "unifica" provincia chiar prin mijloace agresive dacă este nevoie.

Pe de altă parte independenţa Taiwanului este crucială pentru păstrarea influenţei americane în Asia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe