China cenzurează „Big Brother-ul” personal al artistului Ai Weiwei, blocându-i pagina de web

Artistul chinez Ai Weiwei.
Artistul chinez Ai Weiwei. (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Poliţia chineză l-a obligat pe disidentul Ai Weiwei să-şi închidă camerele de luat vederi contectate la Internet, pe care artistul le plasase pentru a lua în derâdere supravegherea domiciliară impusă de guvern. Problema dictaturilor este că nu au simţul umorului. Autoritarului regim chinez nu i-a căzut bine ultima glumă a artistului disident, somat să-şi închidă „web camerele'”contectate la Internet, notează vineri ziarul ABC.

Bătându-şi joc de supravegherea impusă de poliţie, care îl ţine în arest domiciliar după ce a fost acuzat acum un an de presupusă evaziune fiscală, controversatul artist a instalat patru camere „web” la domiciliul său pentru ca toată lumea să-l poată vedea pe Internet, 24 de ore pe zi, şi mai ales pe agenţii care îl supraveghează. Ca tot ceea ce face controversatul Ai Weiwei, acest amestec de Big Brother cu Truman Show, a atras mii de curioşi pe pagina sa web, care a fost blocată miercuri seară şi rămasă albă de la această dată.

Pe contul său de Twitter, unde are peste 135.000 de vizitatori în pofida cenzurii Chinei care îl obligă să se conecteze la un server străin, artistul a scris: „Camerele au fost stinse. Adio tuturor privitorilor”. Ulterior, în declaraţii telefonice acordate agenţiei France Presse, el a precizat că „a primit ordin clar de a deconecta camerele, fără alte explicaţii”. Potrivit lui, argumentele sale nu au servit la convingerea autorităţilor. „Le-am explicat că ei au 15 camere de supraveghere. Cea pe care am instalat-o eu în dormitor, seamănă exact cu cea pe care am avut-o deasupra capului timp de 81 de zile cât a durat detenţia. De fapt, nu am vrut decât să-i ajut să vadă cât de bine sunt eu păzit”, a spus ironic Ai Weiwei, care la 54 de ani, s-a erijat în vocea cea mai critică împotriva regimului de la Beijing.

Fiu al unui poet persecutat în anii Revoluţiei Culturale, autorităţile nu au încetat să-l hărţuiască pe Ai Weiwei de când el a început să-şi expună public criticile politice şi comentariile acide. În asemenea măsură, încât a anunţat că va emigra în Germania pentru a-şi putea continua lucrările de artist între care se numără şi colaborarea la marele Stadion Olimpic, „Cuibul”, din Beijing şi expoziţia de seminţe de floarea soarelui de la Tate Modern Gallery din Londra.

În 2009, el a trebuit să fie operat de urgenţă după ce a fost lovit la cap de poliţie, pentru că a denunţat lipsa de siguranţă şi prăbuşirea masivă a şcolilor în timpul cutremurului de la Sichuan, clădirile fiind construite cu materiale de proastă calitate ca urmare a corupţiei extinse. Atelierul său din Shanghai a fost demolat în decembrie 2010, iar în ianuarie anul trecut a fost anulată prima lui mare expoziţie în China.

În aprilie 2011, el a fost arestat pe aeroportul din Beijing când se pregătea să ia avionul spre Hong Kong şi a stat trei luni la închisoare fără să poată lua legătura cu familia. Deşi autorităţile au anunţat că în perioada de detenţie Ai Weiwei a mărturisit că a înşelat Fiscul, avocatul său spune că persecuţia este o urmare a criticilor sale antiguvernamentale. Alarmat de revoltele pe Internet care au zguduit ţările musulmane, regimul de la Beijing şi-a înăsprit reprimarea şi a lansat un avertisment disidenţei, dându-l drept exemplu pe Ai Weiwei, căruia îi pretinde achitarea unei amenzi de 15 milioane de yuani (1,7 milioane de euro) pe care artistul i-a strâns graţie donaţiilor simpatizanţilor săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe