China împovărează naţiunile sărace cu datorii, susţine un oficial american de top

Ray Washburne, directorul general al OPIC
Ray Washburne, directorul general al OPIC (Captură Imagine)

China împovărează naţiunile sărace cu datorii nesustenabile prin proiecte de infrastructură la scară mare ce nu sunt viabile din punct de vedere economic, a declarat luni directorul Overseas Private Investment Corporation (OPIC), o agenţie guvernamentală americană pentru dezvoltare financiară.

Criticile la adresa Beijingului – adresate de preşedintele american Donald Trump într-un război comercial care a provocat agitaţie în economiile lumii – au loc într-un moment în care Washingtonul încearcă să îşi amplifice dezvoltarea financiară în faţa ambiţiilor globale ale Chinei, potrivit Reuters.

Dezvăluită în 2013, iniţiativa “Centura şi Drumul” a preşedintelui Xi Jinping intenţionează să construiască o reţea de infrastructură care leagă China, pe uscat şi pe mare, de Asia de Sud-Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.

China a promis 126 miliarde de dolari pentru acest plan, care a fost apreciat de promotorii săi ca fiind o sursă de finanţare vitală pentru partenerii lipsiţi de infrastructură din ţările aflate în curs de dezvoltare.

Dar, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Reuters în oraşul sud-african Johannesburg, directorul general al OPIC, Ray Washburne a avertizat că strategia chineză a creat o capcană a datoriilor pentru multe naţiuni sărace.

“Doar uitaţi-vă la oricare proiect din aceste ţări. Încercăm să convingem ţările să înţeleagă că ele se îndatorează chinezilor”, a precizat acesta.

Washburne nu este primul care avertizează în privinţa datoriilor tot mai mari asociate cu proiectele de infrastructură ale chinezilor.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat în luna aprilie partenerii din proiectul Centura şi Drumul să nu considere banii investiţi de chinezi că sunt fără obligaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie