China interzice criptomondele. Llyods şi JP Morgan suprimă tranzacţiile de monede digitale prin utilizarea cărţilor de credit

Bitcoin
Bitcoin (KAREN BLEIER/AFP/Getty Images)

Bitcoin şi alte criptomonede precum Ripple şi Ethereum ar putea fi interzise, regimul comunist chinez blochând accesul acestora pe pieţe prin intermediul Marelui Firewall chinez.

Toate website-urile care oferă servicii de tranzacţionare a criptomonedelor sau de promovare a pieţei pentru monede digitale au fost înlăturate de pe motoarele de căutare şi reţelele sociale din China în încercarea de a elimina comerţul cu criptomonede.

Autorităţile chineze au interzis deja ofertele iniţiale de monede (OIM) şi schimburile interne [de criptomonede] şi acum blochează accesul atât la serviciile interne cât şi externe pentru a “preveni riscurile financiare”.

Beijingul are o tradiţie îndelungată în privinţa blocării website-urilor nedorite mulţumită aşa zisului Mare Firewall al Chinei şi se pare că acest proces ar putea fi extins în 2018 la tehnologiile blockchain.

O sursă a ziarului Financial News, legat de Banca Populară a Chinei, a afirmat: “Exportul de capital şi evaziunea au reînceput". “Riscurile încă există, alimentate de emisiuni ilegale şi chiar fraudă şi vânzări în regim piramidal”.

Banca centrală a afirmat că va “înăspri regulamentele” asupra participării cetăţenilor chinezi la tranzacţii de criptomonede şi în OIM-uri care au loc în străinătate.

În 4 septembrie 2017, Banca Centrală şi şase ministere chineze au publicat o declaraţie comună prin care au ordonat închiderea tuturor platformelor OIM în China până la sfârşitul acelei luni.

Totuşi, un raport ulterior a dezvăluit că traderii au trecut pur si simplu la platforme de internet offshore pentru a-şi continua participarea pe acele pieţe.

Însă acum ar putea fi amplificată acea campanie de suprimare prin noua interdicţie, care este aplicată cu ajutorul Marelui Firewall.

Potenţiala interdicţie din China are loc după ce diverse bănci din Marea Britanie şi SUA au interzis utilizarea cărţilor de credit pentru cumpărarea de bitcoin şi alte criptomonede.

Lloyds, cel mai mare creditor britanic, a afirmat că va interzice clienţilor săi ce deţin cărţi de credit să le folosească pentru a cumpăra criptomonede, urmând exemplul a doi giganţi bancari americani - JP Morgan Chase şi Citigroup.

Temerile s-au amplificat în rândul furnizorilor de cărţi de credit deoarece clienţii acestora au folosit tot mai mult cărţile de credit pentru a finanţa conturi pe burse online, care sunt apoi utilizate pentru a cumpăra monede digitale.

Săptămâna trecută, Mastercard, cea de-a doua reţea de plăţi din lume şi cu sediul în SUA, a afirmat că numeroşi clienţii ai săi care cumpără criptomonede cu cărţi de credit au alimentat o creştere de un procent a volumelor de tranzacţii efectuate în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie