China: Parc industrial îngropat de o alunecare de teren. Aproximativ 100 de persoane dispărute

O masivă alunecare de teren a îngropat duminică dimineaţă un parc industrial din oraşul sudic Shenzhen, conform mass mediei chineze. Numărul victimelor este necunoscut.
O alunecare masivă de teren a acoperit un parc industrial din oraşul chinez Shenzhen în 20 decembrie 2015.
O alunecare masivă de teren a acoperit un parc industrial din oraşul chinez Shenzhen în 20 decembrie 2015. (Captură Foto)

Aproximativ 100 de persoane sunt raportate dispărute şi echipele de salvare au scos patru persoane aflate în viaţă de sub clădirile îngropate sau prăbuşite.

Alunecarea de teren a avut loc la ora locală 11:40 şi a acoperit o zonă de peste 19.974 metri pătraţi în districtul Guangming din oraşul Shenzhen, inclus fiind aici şi Parcul Industrial Liuxi, conform unei declaraţii televizate din partea autorităţilor municipale.

Cel puţin 900 de persoane au fost evacuate şi aproximativ 22 de clădiri au fost îngropate.

În plus, după alunecarea de teren a avut loc o explozie puternică la o secţiune din apropierea conductei chineze de gaz Vest-Est, a raportat televiziunea de stat, conform Reuters.

În luna noiembrie, s-a produs o alunecare de teren în provincia estică chineză Zhejiang, provocând moartea a aproape 400 de persoane. În 2008, o alunecare de teren în provincia nordică Shanxi, declanşată de prăbuşirea unui vast rezervor minier, a ucis 277 persoane.

Alte incidente similare

Cauza alunecării de teren de duminică este încă neclară, dar China a fost zguduită recent de o serie de incidente fatale.

La începutul lunii noiembrie, 21 de oameni au fost ucişi după izbucnirea unui incendiu la o mină de cărbuni în provincia nord-estică Heilongjiang. Mina era deţinută de Heilongjiang Longmay Mining Holding Group şi în ea lucrau 38 de oameni. Cauza accidentului nu a fost stabilită, dar unele rapoarte au susţinut că incendiul a izbucnit după ce a luat foc o curea.

În 12 august, două explozii puternice au devastat un depozit de substanţe chimice în oraşul-port Tianjin, ucigând peste 160 de oameni. Teoria că exploziile din Tianjin au fost oarecum deliberate a fost circulată intens de mass media chineză din străinătate, la scurt timp după incident.

Un website de ştiri asociat cu Boxun şi administrat din Carolina de Nord a citat o sursă exclusivă când a raportat că “explozia [din Tianjin] a fost declanşată de un vehicul încărcat cu explozibili ... camionul a fost parcat cu atenţie lângă depozit, în locaţia cea mai apropiată de materialele inflamabile. Oamenii au plecat rapid şi după aproximativ 15 minute a avut loc explozia, care a declanşat un lanţ de alte explozii.”

Mai multe articole publicate de Boxun şi alte ziare din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost restricţionată sever.

Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea numită banda din Shanghai, grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus sub semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi parţi ale poliţiei militare.