China se agită că liderul Hong Kong-ului se abate de la "scenariu"

O furtună politică ce a zguduit candidatura de lider favorit al Hong Kong-ului reprezintă o provocare delicată pentru Beijing, şi în special pentru persoana care este de aşteptat să câştige calitatea de preşedinte al Chinei în 2013.

Hong Kong, o fostă colonie britanică revenită sub conducerea chineză în 1997, a fost animat săptămână trecută de un scandal de construcţii ilegale în care este implicat Henry Tang, un magnat bogat şi fost oficial al guvernului văzut de mult timp ca un succesor favorizat de către Beijing la postul lui Donald Tsang, actualul Şef Executiv al Hong Kong.

La sfârşitul anului trecut, Tang, în vârstă de 59 de ani, părea să îşi piardă influenţa. Sub egida liderilor de top ai Chinei, Tang era văzut ca omul cu acreditările pro-business şi experienţă necesare pentru continuitatea şi stabilitatea în grupurile bogătaşilor influenţi de pe coasta de sud a Chinei.

Dar sprijinul publicului pentru Tang a scăzut rapid în ultimele luni. Acuzaţiile pe teme extra-conjugale şi, mai recent, construirea ilegală a unei pivniţe de vinuri "palat" sub o vilă a familiei sale au afectat încrederea publicului în integritatea şi capacitatea sa de a guverna.

Toate acestea vin să distragă într-un mod neplăcut atenţia lui Xi Jinping, omul care ar trebui să-şi croiască hotărât drumul către titlul de lider al Chinei pentru următoarea decadă. Xi este în prezent persoana cheie a Beijingului pentru afacerile din Hong Kong şi Macau.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe