China se aventurează cu nave de luptă în Marea Bering. Obama în turneu în Alaska


Nave chinezeşti în apele insulelor Senkaku, 10 august 2013.
Nave chinezeşti în apele insulelor Senkaku, 10 august 2013. (YOMIURI SHIMBUN / AFP / Getty Images JAPAN OUT)

Oficialii Pentagonului au confirmat miercuri prezenţa a cinci nave chineze, inclusiv nave de luptă, în Marea Bering, în apropiere de Alaska, unde preşedintele Barack Obama se află într-o vizită de trei zile pentru a discuta despre problema schimbării climatului. Desfăşurarea navelor chineze – atât de departe de apele teritoriale chineze şi atât de aproape de coasta americană – este o demonstraţie clară a modului în care îşi vede China rolul în lume, în contextul în care interesele sale economice devin tot mai globale.

Doi oficiali americani ai apărării, au declarat pentru AFP, cu condiţia anonimatului, că SUA a identificat trei nave de luptă, un vas de alimentare şi o navă amfibie pentru debarcare, conform International Business Times.

Oficialii de la Pentagon, în timp ce monitorizau activităţile navelor chineze, au declarat că acestea nu s-au implicat în niciun comportament ameninţător. Navele se află în apele internaţionale, în apropierea Insulelor Aleutine.

Oficialii şi experţii americani au oferit diverse interpretări pentru ceea ce ar putea să însemne existenţa navelor chineze în zonă.

Un oficial anonim de la Pentagon a declarat pentru Wall Street Journal că desfăşurarea navelor chineze ar putea indica un interes al Chinei în regiunea Arctică, care este bogată în resurse naturale. Alţi oficiali americani din domeniul Apărării au declarat că intenţiile Beijingului nu sunt clare.

Relaţiile dintre China şi SUA s-au deteriorat în ultimele luni după o serie de atacuri cibernetice care au vizat companii şi organizaţii guvernamentale americane. Deşi nu au învinuit în mod oficial China pentru aceste atacuri, oficialii americani nu au ascuns faptul că ei consideră că Beijingul se află în spatele lor.

De altfel, SUA pregăteşte posibile sancţiuni împotriva Chinei ca răspuns la aceste atacuri cibernetice, chestiune ce va fi cu siguranţă discutată în timpul vizitei de stat pe care preşedintele chinez Xi Jinping o va efectua la Washington în această lună.

În plus, relaţiile dintre cele două state s-au tensionat în ultima perioadă şi din cauza activităţilor de revendicare teritorială a Chinei în Marea Chinei de Sud, în special în privinţa disputatelor Insule Spratly. SUA nu recunoaşte suveranitatea chineză asupra insulelor şi tratează apele din jurul lor ca fiind internaţionale, în timp ce China revendică regiunea ca parte a unei zone exclusiv militară pe care o controlează.

Referitor la prezenţa navelor chineze în Marea Bering, Dean Cheng, expert în China la think tank Heritage Foundation din Washington, a declarat că mesajul Beijingului este, pe scurt: “Nu ne mai presaţi. Nu vrem să ni se ţină prelegeri”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.